Guerrilla Research Library: US Supreme Court faller harde dom mot Sci-Hub

Guerrilla Research Library: US Supreme Court pålagt katastrofale dommen mot Sci-Hub

"Sci-slag: den sanne løsning på Open Access Problem"

(Bilde: Sci-Hub på Twitter)

For mange forskere Sci-Hub er en uerstattelig del av sitt arbeid. Nå er en amerikansk domstol har bestemt at tjenesteleverandører må fjerne alle linker til siden. I tillegg operatører er å betale 4,8 millioner amerikanske dollar.

Kritikere kaller Sci-takter, den "Pirate Bay forskere"Men for mange forskere, gerilja biblioteket for vitenskapelige publikasjoner er en uunnværlig del av den daglige forskning. Grunnleggeren av plattformen har også blitt anerkjent av det prestisjetunge tidsskriftet Nature for sitt arbeid. Sci-hub gir vitenskapelige artikler av alle slag inn i nettet, er i dette tilfellet om opphavsrett spørsmål om tid og gjør arbeidet så tilgjengelig for forskere som ellers ville følge av betalingsmur restriksjoner ingen tilgang til publikasjonene. Nå, derimot, en ødeleggende dom mot plattformen har pålagt en amerikansk føderal domstol.

Non-profit veldedige saksøkt opprørere

Som portalen Torrent rapportert apoteket spesialist selskapet American Chemical Society (ACS) har tildelt den maksimale etterspørselen på 4,8 millioner dollar (ca. 4,1 millioner euro) for 32 feilaktig kopieres og spres fungerer en tingrett i Virginia. Dette er den andre setningen av denne typen. I juni, handel bokutgiver Elsevier 15 millioner amerikanske dollar (rundt 13 millioner euro) hadde ved en tingrett i New York får tildelt. Den kasakhstanske Alexandra Elbakyan som driver Sci-takter var ikke til stede to rettsmøter. Hun hadde gjort det klart i intervjuer tidligere at de frykter represalier ved Urherberrechtslobby på en tur til USA.

ACS er en ideell organisasjon, men føler seg likevel utsatt for store tap av Sci-takts fordi deres egne journaler gikk gjennom fri konkurranse fra Sci-takts midler gjennom fingrene. Men Elbakyan ikke tjene penger med sci-takter, hun ser plattformen som dients til allmennheten. Det er nok ingen tvil om at operatørenes midler til å betale boten ilagt av domstolene erstatninger mangler.

"ødeleggende" Dom for hele Internett?

I tillegg til den betales av Sci-takts kompensasjon av dommere fra Virginia har fordømt og internettoperatører å iverksette tiltak mot spredning av materiale på nettstedet. Representanter for industrien - inkludert Google, Facebook og Microsoft - hadde selv viste seg for retten, og peker på at en slik avgjørelse kan ha en ødeleggende effekt på Internett som sådan. Retten hadde imidlertid annullert dette. DNS og hosting-leverandører, registrarer, søkemotorer og andre tjenesteleverandører må derfor fjernes ved forespørsel eventuelle koblinger til Sci-hub.

Hvorvidt disse tiltakene i god nettverksbygging forskningsmiljø, som åpenbart har et akutt behov for tjenesten gjort mye synes tvilsomt. Tross alt, men nettverksoperatører kan nå bli pålagt å blokkere nettstedet, som i det siste når brudd på opphavsretten er en sjeldenhet i USA. Sci-takts selv synes å være lite berørt av kjennelsen. Så langt tjenesten og operatørene hadde lykkes trukket fra USA jurisdiksjon.(FAB)