Juridisch geschil over aap selfie geruïneerd fotograaf

Juridisch geschil over selfie van makaak Naruto geruïneerd fotograaf

(Foto: Naruto / David Slater)

De makaak Naruto had in 2011 genomen op het Indonesische eiland Sulawesi met de camera van fotograaf David Slater een selfie. De dierenrechtenorganisatie Peta de discussie die sinds 2015 in de Amerikaanse rechter om het copyright van de foto.

Britse fotograaf David Slater was in 2011 op het Indonesische eiland Sulawesi op de weg en ontmoette op een dag op een groep van makaken, die hem volgde. Na Slater had opgezet zijn camera op een statief en ging weg voor een paar minuten, een van de makaken nam de gelegenheid voor een selfie. De selfie fotograaf kreeg de naam Naruto, zijn zelfportret ging op het internet over de hele wereld. Fotograaf Slater heeft echter de opname achteraf meer economische schade dan goed gebracht.

Dit is deels te wijten aan de verschillende distributiekanalen van de afbeelding op het internet en de andere om een ​​rechtszaak door de groep dierenrechtenorganisatie Peta had in 2015 voor de Amerikaanse rechtbanken ingediend tegen Slater. Peta wil erstreiten het auteursrecht op de Naruto-selfies voor de apen. Immers, hij was het die de ontspanknop had ingedrukt.

De opbrengst van ongeveer 100 Britse ponden per maand

Het geschil gaat nu door middel van meerdere exemplaren en heeft de fotograaf Slater zijn eigen woorden economisch geruïneerd. Volgens een rapport van de Britse Telegraph Slater had onlangs kan zelfs niet veroorloven het vliegtuig ticket voor zijn proces naar San Francisco. Hij overweegt nu werkzaam als tennisleraar, had het genoegen van het fotograferen hem voorbij. De opbrengst van de foto bedroeg maandelijks aan ongeveer 100 Britse ponden, in vergelijking met de enkele duizenden stonden Britse ponden aan juridische kosten. De makaak is waarschijnlijk al de moeite waarschijnlijk minder geïnteresseerd. Zelfs als het geschil uiteindelijk uit zou gaan in zijn voordeel, zou hij geen voordeel te hebben.

Dat de processen die plaatsvinden in de VS kan worden uitgevoerd, is te wijten aan het Amerikaanse rechtssysteem - met de Verenigde Staten de aap selfie niets mee te maken had. Slater is Brits, de opname vond plaats op Sulawesi en de makaak leeft ook op Sulawesi, mag niet als burger daar worden geregistreerd, echter. Het is ook nog niet bekend dat Peta Naruto werd belast met de vervolging van selfie auteursrechten.

Slater zou hebben op het verhaal van de selfie uitgegeven en getransporteerd de foto's zoals zijn opnamen, zou het geschil over beeldrechten nooit zijn ontstaan. Dan zou het waarschijnlijk gewoon een simpele makaak Portraits onder duizenden zijn geweest.

Als een dergelijk proces in Duitsland mogelijk?

Volgens de Keulse media advocaat Christian Solmecke een vergelijkbare juridische geschil over het auteurschap van de Naruto selfies in Duitsland niet mogelijk zou zijn. Het idee dat de aap kon het auteursrecht bezit zou mislukken, volgens Solmecke naar Duits recht reeds op het gebrek aan juridische capaciteit van de makaken. Ook in Duitsland alleen persoonlijke intellectuele creaties worden beschermd. Toch kan een intellectuele schepping alleen komen van een mens. Naruto zou dus volgens het Duitse recht, geen auteursrecht op de selfie,

Dat Slater auteursrecht op de beelden zijn op zijn minst denkbaar in principe gehad. Echter, de recente uitingen Slaters in het openbaar waren te veel twijfel over bestaan ​​dat hij alle essentiële opname-omstandigheden, zoals motief, afstand en kijkhoek in detail de vooraf had begaan, en concludeert. Dit zou een voorwaarde zijn, maar aan enig auteursrecht of naburige rechten uit te leggen. De aap selfie waren in het publieke domein volgens de Duitse wet op het auteursrecht.(Christoph Jehle) /(Msi)