3D-printers Conrad in de test: Renkforce RF2000

(Foto: Conrad)

De tweede 3D-printers Conrad's eigen merk Renkforce heeft twee printkoppen en is beter uitgerust met een schakelbare via Gcode aansluiting voor gebruik als een CNC-freesmachine dan zijn voorganger.

De elektronica retailer Conrad verkocht nu een aantal 3D-printers van verschillende fabrikanten, heeft met zijn apparaten onder de merknaam Renkforce, maar ook een eigen ontwikkeling in het programma, dat in de eerste plaats wordt gekenmerkt door een ongewoon stevige metalen behuizing en aan de andere kant door de optie, betekent dit een om geklemde spil en CNC frezen gebruiken.

3D-printer Renkforce RF2000 door Conrad in de test
Zwart en dubbele kop Renkforce RF2000vergrotenHet nieuwe model RF2000 verschilt van de twee jaar oude voorganger RF1000 voornamelijk in drie punten: De 3D-printer heeft twee extrusiematrijzen in het hoofd, dus je kunt objecten uit twee materialen te bouwen in parallel of onder overhangen te voeden met een speciaal dragermateriaal. In plaats van de keramische coating van de drukkerij tafel, die slechts ten dele kan voldoen, wordt een glazen plaat ingevoerd (de fabrikant spreekt van een keramische plaat). Dergelijke verhitte glasplaten is een bewezen optie voor de FDM druk met gesmolten plastic. Bovendien, de RF2000 over een grote noodstopknop aan de voorzijde en een bestuurbare dan Gcode aansluiting achterin, die bedoeld is om een ​​Bohrschleifers freesspindel sluiten. Dit moet beter gecontroleerd freesbewerkingen. Hieronder richten we ons op het gebruik van het apparaat als een 3D-printer als het wordt weergegeven als een router, melden we op een later tijdstip.

1 van 11

3D-printers Conrad: Renkforce RF2000 (11 foto's)

Deze pixel hart is een van de voortest voorwerpen, die op de begeleidende RF2000 SD literatuur te vinden. De Gcode is ontworpen voor filament met een diameter van 3 mm. Voor onze tests echter PLA materiaal bedroeg 2,85 mm worden gebruikt - de resulterende beetje te klein materiaalstroom kan worden geïdentificeerd door de fijne spleet tussen de rand van het gat boven en de rest van het hart.

bewezen staal

De zijdelings gesloten, voor, achter en boven, maar open behuizing, die tegelijkertijd dient als een frame voor de beweegbare delen van de printer, als voorloper RF1000 massieve en van staal. Zo is de RF2000 brengt een gewicht van bijna 20 kilo. In de mechanische structuur nieuwe printer Conrad is vergelijkbaar met zijn voorganger zeer (dat is waarom we opnieuw op de video te integreren door de RF1000 hier, die op het moment dat de c't collega's voor hun test deze machine was geworden), tot de ongebruikelijke plaatsing van de twee massieve spillen voor de Z-as, die zijdelings zijn bevestigd, maar centraal gelegen aan de druktafel. Zoals eerder, het Renkforce 3D printer een vier regels 1-bit weergave van de voorzijde en elf toetsen die u slingert niet alleen door de menu's op het scherm, maar kan ook enige controle direct uitvoeren, zoals het corrigeren van afstand tussen de gedrukte bed en de spuitmond direct na het begin van het drukken.

Een bed voor prints

3D printing

3D printing

additive manufacturing

De verzamelnaam 3D printing staat voor een hele reeks van de productie technieken die werken op verschillende principes en zijn elk alleen geschikt voor zeer specifieke materialen. Hun gemeenschappelijke noemer: Alle procedures bouwen driedimensionale objecten door het aanbrengen van materialen in dunne lagen en stollen.

  • Zo werkt 3D-printer
  • Meer info 3D-printer

Hechting problemen die we hadden in de test niet, maar we hielden om PLA als materiaal voor onze test objecten en volgde het precies de handleiding. De aanbevolen vooraf te vullen voor PLA, de glasplaat nogmaals met plakband; ABS kan men echter direct afdrukken op het glas, gevolgd echter alleen ervaren gebruikers moeten durven. Interessant is dat de aanbeveling van het vorige model was juist het tegenovergestelde, maar op het moment van drukken tafel bestond ook uit een ander materiaal.

De verwarmbare druk bed slechts losjes licht verend vier pinnen die aansluiten op de glijbaan voor de heen en weer gaande beweging van het gehele druktafel. Dit kon het echt goed neem het uit de printer, zoals het schoon te maken of te verwijderen een overdreven aanhankelijk werk - het zou niet goed zijn aangesloten op de rest van de machine door een overvloedige korte maar dikke kabelbundels. Een plug-in zou hier handig zijn.

Wat omslachtig is ook de werkwijze voor het instellen van de afstand tussen de mondstukken en de druk bed: Eerst een negen posities op de schijf te bewegen met de hand uit te vinden op welk punt de kleinste afstand. Pas daarna de afstand zijn, dan verwarmde spuitmond en de tafel kan zowel verwarmen tot 10 minuten goed beginnen gevolgd door een automatische meetapparatuur die systematisch meet het positon van Heizbetts op vele plaatsen. En dat was alleen het verstrijken van de eerste druk mondstuk ... Maar de RF2000 scores in het dagelijks leven door zijn korte voorverwarmingstijd tot hij klaar is voor gebruik: Voor PLA (mondstuk 230 graden, Tabel 60 graden) neemt de machine koud uit te draaien op tot de eerste materiaal op de druktafel wordt gedrukt, onder drie minuten.

team Play

Vanuit de Make-testlaboratorium

In de make-toets

De make-editors geprobeerd een heleboel meer dan past de tweemaandelijkse magazine. Daarom publiceren we meer recensies op onze website met onregelmatige tussenpozen.

  • Make-test online

Als software repeater gastheer wordt gebruikt mitliefert voor Conrad of Renkforce overeenkomende profielen materiaal machine en druk. Een beetje opaak is de interactie van de parameters die zijn opgenomen in de drukvoorbereiding in de software in de Gcode machinetaal, alsmede de instelling wordt uitgevoerd bij de printer zelf uitgevoerd. Dit is al zo verkeerd dat de twee nozzles bedoelde RF2000 met 0 en 1, de software, maar met 1 en 2. Print uit één van SD-kaart, lijkt het niet te voorkomen dat te allen tijde beide extruders worden verwarmd tot bedrijfstemperatuur, zelfs wanneer slechts één materiaal gebruikt wordt - indien nog Filamentreste in de ongebruikte spuitmond bestaat altijd het risico dat de verbranding door de lege verhitting en verstoppen de sproeier.

In onze test, de RF2000 altijd afgedrukt op zelf gegenereerde code met extruder 2 (of 1, afhankelijk van hoe je telt), de instelling op de machine, die extruder want dat is nu actief negeren. Inclusief de pre-demo objecten waarvan Gcode te vinden in het apparaat wordt geleverd op de meegeleverde SD-kaart, kunt u er echter voor kiezen comfortabel via het display op het apparaat, welke van de twee mondstukken, is dat het spul nu leveren. Hoe kan bedienen vanaf een Bout van het zelf, wordt alleen beschreven voor het afdrukken vanaf USB in de instructies voor het RF2000 echter; een handleiding over hoe om bestanden voor te bereiden voor het afdrukken vanaf SD-kaart als de voorbeelden, ontbreekt. Bottom line: Wie houdt er niet uitgebreid te gaan met de afhandeling van een Bolt en de interactie met de 3D-printer, die elke keer dat u op min of meer grote verrassingen moet worden ingesteld.

inrichtingRF2000
Producent / leverancierRenkforce / Conrad
ruimte18 cm x 20 cm x 23 cm
druktafelKeramische verwarmd,
softwareBolt host (Windows, Mac OS X, Linux), Slic3r
materiaal3 mm (2,85 mm mogelijk)
De druk op de ...USB, SD-kaart
afdrukkwaliteitmedium
prijs2300 € / 2000 € (kit)

conclusie

De voordelen van de RF2000 twijfel tellen zijn solide constructie en zeer korte voorverwarming tijd. De werking is enigszins omslachtig - zowel qua voorbereiding voor afdrukken in een Bolt, alsook wat betreft de handgrepen van het apparaat: Dit is duidelijk in zijn ingebruikname tijdrovende instelling van de afstand tussen de tafel en drukken bed, maar na elk succesvol Review omdat je de afdruk bed niet kunt verwijderen nog steeds vast te stellen onder de dia, is het vaak moeilijk om de echt goede hechtende werkstukken op te lossen. Niet in het minst de ingebouwde krachtige stappenmotoren hebben de neiging om hoogfrequente fluitje zijn - die gevoelig is voor hoge geluiden, houdt zich terughoudend om in de aanwezigheid van een RF2000.

In de druktest met onze standaard stukken van de RF2000 miste het San Marcoplein "goed" door een enkel punt. Waar er zijn sterke en zwakke punten, de beelden route verschijnt. Onze gok: De meeste nicks kon worden vermalen door software. De monteurs van de nieuwe Conrad 3D-printer over voldoende reserves voor een nog betere afdrukkwaliteit.(PEK)