Schrijf documentatie in 30 minuten

Goede documentatie is zeer waardevol, maar de meeste ontwikkelaars verlegen om ze te schrijven van de inspanning. Bij het ontwerpen van een goede documentatie moet consumeren noch lang noch. 30 minuten zijn ruim voldoende als een regel.

Stel dat ik ben bezig met een nieuwe module. dan wat mij interesseert? Zeker niet wat de betekenis van de vierde parameter van een relatief zeldzame vereiste functie. Ten eerste, of de module de taak aankan dat ik vooral op te lossen op alle betrokken me. Ik zou graag het bewijs zo snel mogelijk te zien.

Dat wil zeggen, het eerste ding dat moet documentatie voor mij, is de beknopte maar precieze gegevens wat het allemaal om draait in een module. Na dat, ik wil weten hoe de module kan worden geïnstalleerd en hoe gebruik ik het. Hier, ik heb niet alle informatie op elk denkbaar speciaal geval nodig hebben, maar ik zal binnen een paar minuten een gevoel van voldoening en zien dat ik ben actief in de goede richting.

Als ik zie dat de algemene richting juist is, dan duik ik dieper in de details. Dan wil ik weten wat de module kan doen en hoe gebruik ik het. Het cruciale punt hier is dat ik wil weten wat de module. Het laatste wat ik verteld wat een module is een API referentie.

Vertel me een verhaal!

Wat ik wil in plaats daarvan te lezen is een tutorial die me meeneemt op een reis en legde me uit hoe de module is om te gebruiken. En ik wil uit de algemene te komen aan de specifieke gevallen en geleidelijk aan leer meer. Ik zeg niet dat een API referentie zijn waarde en de betekenis ervan niet zou hebben, het is goed, maar niet als een entry omdat alles gelijk wordt behandeld, zie ik in een referentie niet weet welke functies en voorwerpen die betrekking hebben op elkaar. Ik zie alleen een platte lijst.

Interessant is dat het schrijven van een verhaal is een veel eenvoudiger materie dan het documenteren van elke functie. Daarom moet men namelijk alleen het opschrijven wat je zou uitleggen aan een gebruiker: het is genoeg om me voorstellen dat je zaten naast iemand en uitleggen hoe de module is om te gebruiken. Niemand zou beginnen in de situatie om een ​​API verwijzing reciteren.

Helemaal aan het einde, toen ben ik blij met de module geweest en weten dat het de taak die ik moest oplossen, misschien ben ik nog steeds denken over hoe ik kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de module, bijvoorbeeld, als ik een vervult hebben gevonden fouten. Hiervoor heb ik moet weten hoe ik de test of er toegangscode beleid en dergelijke. Zo ook, is onderdeel van de documentatie.

Wat betekent dit in de praktijk?

praktische documentatie

Op mijn bedrijf, de inheemse web is er geen module die niet zou worden gedocumenteerd. we schrijven elke module, zullen we een bestand README.md toe te voegen. Dit geldt voor code dat we zo open source publishing evenals voor zuiver interne code. Dit maakt ons de ene kant, gewapend, een code als open source te publiceren op elk gewenst moment, en help ons intern aan de andere kant: De eerste gebruiker code is in feite onze eigen toekomst zelf.

Elke ontwikkelaar kent de situatie, dat je je afvraagt ​​bij ongedocumenteerde code binnen een zeer korte tijd, zoals het was om te gebruiken. Door het uitrusten van elke module met documentatie die nooit meer is de vraag.

We schrijven de documentatie als Markdown bestand heeft de reden dat we kunnen controleren op de weg naar versiebeheer en je krijgt altijd de documentatie met betrekking tot een code-status. Daarnaast is de zorg van de documentatie is makkelijker wanneer het in dezelfde repository als je naar een ander extern systeem te zoeken eerste.

Na de hiervoor genoemde principes wordt de documentatie van Flaschenpost module geschreven, bijvoorbeeld. De README.md begint met de volgende regels:

# Flaschenpost

Flaschenpost is een logger voor cloud-gebaseerde applicaties.

> * A [/flaʃənˌpɔst/](https://en.wiktionary.org/wiki/Flaschenpost) een
"Message geschreven op een stukje papier, opgerolde en zet in een leeg
fles en op drift op de oceaan; Traditioneel, een methode van
schipbreukelingen om hun nood aan de buitenwereld" adverteren. *
(Uit [Wiktionary] (https://en.wiktionary.org/wiki/message_in_a_bottle))

## installatie

'' 'Bash
$ NPM installeren Flaschenpost
'' '

## Snel aan de slag

Eerst moet je een flessen te integreren in uw toepassing.

javascript '' '
const = Flaschenpost vereisen ( "Flaschenpost);
'' '

Het is duidelijk, waardoor de Flaschenpost module als deze is geïnstalleerd en geïntegreerd. Vervolgens, hoe je een logger te krijgen en het gebruiken om met behulp van een logger paragraaf wordt beschreven in de volgende:

### Het gebruik van een logger

Vervolgens roept u de functie 'getLogger' om een ​​logger te verwerven. Als je dat niet doet
Zorg voor een parameter Flaschenpost de beller automatisch identificeert.

javascript '' '
const logger = flaschenpost.getLogger ();
'' '

In zeldzame gevallen moet u de beller handmatig op te geven, bijvoorbeeld als je
wikkel een flessen in uw eigen logging module. In thesis gevallen Zorg
'__filename' als parameters.

javascript '' '
const logger = flaschenpost.getLogger (__ bestandsnaam);
'' '

Dan kunt u de functies 'fatale', 'fout', 'waarschuwing', 'info' te gebruiken en
'Debug' te schrijven log berichten. Geef gewoon het bericht dat u wilt
aanmelden als een parameter.

javascript '' '
logger.info ( 'App gestart.');
'' '

Ik zal niet herhalen op de plaats van het hele bestand, maar u kunt het principe van hoe die is opgebouwd zien. Na afloop details worden uitgelegd hoe de log berichten naar andere systemen zoals Elasticsearch kunnen worden verzonden, volgt nog een kort stuk over de vraag hoe code analyse en proeven uit te voeren:

## Het uitvoeren van de build

Om thisModule gebruik maken [robot] (https://www.npmjs.com/package/roboter).

'' 'Bash
$ aangeboden
'' '

Dit wordt gevolgd door de uitvoervergunning, en dat is het. Het is niet zelfs, in het geval van een API verwijzing aangezien alle belangrijke punten zijn al behandeld in de tekst. Omdat de module heeft een zeer handzaam formaat, alle documentatie past op een paar schermen.

Goed natuurlijk kun je beweren dat dit niet voor grote modules werkt. Dat klopt, maar ik zou antwoorden dat elke grote module kan voelen elkaar te halen in kleinere modules. Vaak krijg ik in antwoord dat het onderhavige geval niet mogelijk is - in feite heb ik nog nooit een geval waarin het niet mogelijk om af te breken een grotere module in kleinere, maar toch betekenisvolle eenheden zou zijn geweest gezien.

Natuurlijk, de ontmanteling van de code is geen doel op zich, maar het is veel gemakkelijker om een ​​module die bestaat uit slechts vijf bestanden en een totaal van 500 regels code document, zoals een waarin een veelvoud van waarden zijn. Afgezien van de kleinere modules zijn ook makkelijker te onderhouden, testen en onderhouden. En ze beter voldoen aan de filosofie van JavaScript en Node.js.

Een sjabloon gebruiken

Om ervoor te zorgen dat onze modules zijn gedocumenteerd in een uniforme stijl mogelijk aan onze README.md bestanden alle bovengenoemde structuur:

### installatie

'' 'Bash
$ NPM installeren
'' '

## Snel aan de slag

...

## Het uitvoeren van de build

Om thisModule gebruik maken [robot] (https://www.npmjs.com/package/roboter).

'' 'Bash
$ aangeboden
'' '

## License

Dit is in ieder geval het origineel wanneer we beginnen te werken aan een nieuwe module. Natuurlijk is een tag niet altijd past overal in elke denkbare document, maar op de manier waarop we hebben in ieder geval een uniforme basis, die nog kan worden aangepast als dat nodig is.

conclusie

Onze ervaring met JavaScript en Node.js in de afgelopen jaren laat ons zien dat we heel goed kunnen werken met de gekozen aanpak: Het schrijven van documentatie is eenvoudig en snel. Meerdere keren waren we erg dankbaar dat we op een eerder tijdstip hebben genomen, is het tijd om documentatie te schrijven.

Onze ervaring leert ons dat dit soort documenten ten minste in de context van JavaScript en Node.js waar de (zeer) kleine modules worden begunstigd, werkt geweldig en is geaccepteerd. En dat is wat telt in het einde, want wat goed is de beste documentatie die niemand leest?

tl; dr: het schrijven van documentatie hoeft niet ingewikkeld te zijn en langdradig. Het is genoeg om een ​​verhaal te vertellen en kies de gebruiker met een tutorial. API referenties hebben hun plaats, maar ze zijn overgewaardeerd.