NXP sluit fusie met Freescale uit

NXP sluit fusie met Freescale uit

Wafeltje NXP-Fab Hamburg.

(Foto: NXP)

De Nederlandse chipmaker NXP heeft met succes schouders de overname van concurrent Freescale. De fusie zal naar verwachting een besparing van $ 200 miljoen te brengen.

De Nederlandse chip specialist NXP heeft de overname van zijn Amerikaanse rivaal Freescale voltooid en kan nu dienen de grootste fabrikant van halfgeleiders in Europa. Samen wilden ze meer complete oplossingen aan te bieden en in verbonden voertuigen of het internet van de dingen die de toonaangevende leverancier, NXP zei op maandag.

NXP is bekend om de NFC korte afstand radio chips. Freescale, gevestigd in Austin (Texas) is gespecialiseerd in chips en sensoren voor gebruik in mobiele telefoons. De overname zal kosten in het bedrag van 200 miljoen dollar zal in het komende jaar worden bespaard. De Nederlanders hopen dat de stap vooral een strategische uitbreiding van zijn portfolio en synergieën in de productie en het beheer, aldus NXP manager Rüdiger Stroh Deutsche Presse-Agentur.

Samen hebben de twee halfgeleider specialisten komen om ongeveer tien miljard dollar aan jaarlijkse omzet. Deze NXP levert ongeveer 40 procent, zei Straw. Voor het grootste deel, is de fusie zal naar verwachting in de komende zes maanden. Samen wil men een leidende rol in de automotive sector spelen, maar bieden ook oplossingen voor smart home en het internet van de dingen. In chips voor de vorming van netwerken van de voertuigen die momenteel behoren bedrijven als het Japanse bedrijf Renesas en de Duitse halfgeleider specialist Infineon marktleider.(AP) /(AXK)