China’s nieuwe kernreactoren

China's nieuwe kernreactoren

(Foto: Edwin Fotheringham)

China vertrouwt op gesmoltenzoutreactor. De run op thorium moet veiliger en efficiënter dan de huidige nucleaire rectoren en China maken de wereldleider op het gebied van de nieuwe technologie.

In de afgelopen vijf jaar, de Chinese overheid heeft ongeveer twee miljard yuan (275 miljoen euro) geïnvesteerd in het onderzoek en de ontwikkeling van gesmoltenzoutreactor. In een paar jaar, willen de onderzoekers een eerste experimentele reactoren te bouwen. Binnen 15 jaar, moet dan lopen 's werelds eerste commerciële gesmolten zout energiecentrale. Dus China zal niet alleen de productiecapaciteit te verhogen. Het kabinet wil bouwen in de komende twee decennia, de grootste nucleaire industrie in de wereld en aanleiding tot de toonaangevende leverancier van kernreactoren en componenten, de nieuwe uitgave van Technology Review (nu in de handel verkrijgbaar en in de H-winkel) geworden. Is de wereld, zodat van een nucleaire renaissance?

Efficiency vloeibaar zout

In gesmoltenzoutreactor maar geen water als koelmiddel, wordt de gelijknamige vloeibaar zout gebruikt. Het maakt niet gelost tijdens de kernsplijting neutronen. Dergelijke gekoeld met gesmoltenzoutreactor gebruik van nucleaire brandstof uit beter dus minder splijtbaar materiaal nodig, je kunt bouwen kleine, modulaire reactoren. Deze kan bij hogere temperaturen, waarbij elektriciteitsproductie efficiënter maakt. Ze lopen ook bij atmosferische druk, dus dure drukvat niet nodig hebt van de manier waarop hij heeft barstte in Tsjernobyl. Voor deze, maar er zijn ook nieuwe veiligheidsrisico's.

China's energie-problemen

Om te beginnen, de Chinezen willen een hybride weg te gaan: vloeibaar zout tot een vaste brandstof kern te koelen, zoals op dezelfde manier gebruikt in conventionele kerncentrales. Vervolgens willen de onderzoekers dan overstappen op vloeibare brandstof. Aanvankelijk uranium te gebruiken als brandstof, maar later de Chinese ingenieurs willen thorium gebruiken. Vanuit het perspectief van de Chinese heeft een bijzonder voordeel: In China, is er slechts een kleine fractie van uranium reserves in de wereld, maar veel van thorium. Het hebben van een rijke bron van koolstof-vrije energie dat een aantal van China's energie problemen tegelijkertijd zou oplossen.

Lees er meer over in Technology Review (nu verkrijgbaar in de winkels en online in H winkel volgorde). (Richard Martin) /(JLE)