Monkey selfie: US Supreme Court snakker makaker ingen opphavsrett til

Naruto

(Bilde: Naruto / David Slater)

For nå syv år gamle makaker, som i seg selv anfertigte Bilder 2011, den dyreorganisasjonen Peta ønsker å håndheve opphavsretten på opptakene. Nå mislyktes i en domstol i San Francisco - kanskje bare for nå.

Den dyrerettighetsgruppe Peta har sviktet så til retten for å sikre opphavsretten til et selvportrett selbstgeknipsten en ape. Dommer William Orrick av US Federal District Court i San Francisco har annon avvise bruk av dyrs rettigheter aktivister mot britiske fotografen David Slater på hans anmodning, melder CBS. Orrick enig med Slater, eksisterende lov om opphavsrett vil ikke la at dyr kan kreve beskyttelse av opphavsrett.

Peta ønsker å fortsette å kjempe

Han ikke var den rette personen til å veie saken, Orrick sa, ifølge en rapport fra Ars Technica. Dette er for den amerikanske kongressen og presidenten. Orrick ville Peta men medgir tillatelse til å inngi en endret klage i denne saken. Peta advokaten David Schwarz kunngjorde deretter for å prøve å gjøre det også.

Konflikten om opphavsrett for en ape selfie kom i 2014, da Wikimedia nektet å etterkomme Slater anmodning om å fjerne bilder av aper fra sin samling. Slater tror han har opphavsretten på disse bildene, mens Wikimedia benekter dette. Hun ser på bildene som en lisens. Senere, US Copyright Office presenteres på Wikimedia side og uttalt at det ikke kan registrere verk som har blitt produsert av natur, dyr eller planter.

Ingen forskjell mellom artene

Den nå syv år gammel macaque Naruto, som bor i regnskogen på øya Sulawesi i Indonesia, hadde gjort opptakene i 2011, som Slater hadde forlatt hans utstyr. Peta sagt, opphavsrett skiller ikke mellom ulike arter. Naruto var vant til kameraer, har sett og sett at refleksjonen endres når han trykker på avtrekkeren selv speilet i kameralinsen. Så satte han seg i positur og gjentatte ganger trakk av.

Peta vil oppfatte opphavsrett til Monkey selfie for Naruto, sett skytingen under en kommersiell lisens og send den til hengiven inntekter helt Naruto og hans samfunnet. For dyrs rettigheter aktivister er saken viktig fordi hvis det lykkes, vil det være første gang at en ikke-menneskelige dyr - som det uttrykker dyrs rettigheter aktivister - ville selv erklært en eier - og ikke til et objekt(ANW)