“GIF het aan me, baby!” – 30 jaar Graphics Interchange Format

inhoud
  1. "GIF het aan me, baby!" - 30 jaar Graphics Interchange Format
  2. Renaissance voor een beeldformaat
  3. lees eenzijdig

Als een compact alternatief voor de voormalig beeldformaten GIF-formaat in 1987 zag het licht van de dag. Er waren 30 bewogen jaren, gekenmerkt door geschillen over octrooien, mislukte alternatieven en een culturele revolutie.

De GIF was zo verrassend als het kan worden, werd niet geboren op het internet. De aspect ratio bedroeg Compuserve, wiens klanten op het moment nog steeds geen toegang tot het internet was nog louter academisch - ze werden opgesloten in de ommuurde tuin van CompuServe biedt. 1987 Compuserve programmeur Steve Wilhite ontwikkelde het nieuwe bestandsformaat dat kleurrijke zou moeten zijn, vooral: Compuserve wilde een kleur beeldformaat voor hun eigen downloaddiensten. Tot die tijd, de online dienst had slechts een bestandsformaat voor zwart-wit afbeeldingen in op te slaan.

Op 15 juni 1987 Compuserve liet de GIF-specificatie. De mogelijkheid om animaties met de opmaak te maken was aanvankelijk slechts een klein detail aan de rand. 8-bits kleuren en 1 bit transparantie, de Graphics Interchange Format zeker was duidelijk klaar voor de toekomst. De eerste versie ging door de bescheiden naam "87a", De grote technische voordeel van het formaat en ook zijn grootste vangst was LZW compressie (Lempel-Ziv-Welch). Hoewel de compressie aan de ene kant de downloadtijden tegen de dan standaard 1200 baud modems, maar daarentegen verlaagd, werd gepatenteerd.

Unisys Anno 1994 (via GIPHY)

Het patent probleem was alleen in 1993, Unisys verklaarde zich een eigenaar Compuserve en eiste royalties. Het volgende jaar, overeenstemming bereikt over de twee bedrijven. Vervolgens eiste Unisys dat alle andere commerciële gebruikers van het GIF-formaat ook licenties te kopen. Unisys eiste 0,45 procent van de verkoopprijs (maximaal $ 10) per verkocht "GIF / LZW product", De algemene woede over Unisys' claim en bereid akkoord CompuServe leidde tot pogingen om alternatieven zoals PNG (Portable Network Graphics) en een GIF-formaat zonder LZW-compressie te ontwikkelen.

Netscape en de lus

nog niet te verwachten op dat moment - - de basis voor de overwinning van de GIF werd gelegd in 1995. Het was browser Netscape en niet Compuserve, waardoor de GIF leerde de lus. Het beeldformaat inderdaad geleerd de tweede versie 89a, spelen frames vertraagd, maar niet om ze te herhalen. De gepubliceerd op 18 september 1995 Netscape Navigator 2.0 introduceerde een uitbreiding van het GIF-formaat, waardoor men herhalingen voor animaties kunnen definiëren. Was de onlangs geïntroduceerde Netscape Application Block (NAB) een 0 wordt ingevoerd, GIF liep in een lus. Dit bleek een belangrijkste kenmerk van het beeldformaat geleidelijk Steve Wilhite heeft eens gezegd dat de GIF zou zijn verdwenen van het toneel in 1998, had Netscape niet geïnstalleerd de animatie lus.


Softwarepatenten in een notendop. (Via GIPHY)

1999 Unisys begon ook gratis software-ontwikkelaars en zelfs individuen voor pure integratie (!) Te vragen van GIF's in webpagina's naar de kassa. Het geheel culmineerde in "Branden alle GIF's"-dag werd gedemonstreerd op 5 november 1999 aan de voorzijde van de Unisys hoofdkwartier. De tijden waren veranderd: Unisys was de boeman en Compuserve nu onderdeel van AOL. Van 1200 baud 768 kbit / s en van dial-up modems ADSL-aansluitingen was geworden.

Deze site is gelegen in aanbouw.
(Via GIPHY)

Het veld van de animatie domineerde het Internet (toen) Macromedia Flash player, omdat hij veelzijdig was en je moest geen royalty's te betalen. De GIF speelde een kleine rol in een web vol flash intro. Hoogstens als een indicatie van hun eigen, nog in aanbouw Geocities site van de GIF kan worden gebracht hard weinig bouwvakker shoveling onvermoeibaar. Meestal is de site niet stuk werd voltooid, ondanks de constante peddelen. Collecties van de kleine vlaggen op informatie sites van universiteiten, roterende globes en heen en weer morphing beelden - dat het lot van de GIF was op het moment van de uitbreiding van dot-com bubble.