Netwerk DG: Commissie verwelkomt Duitse actie tegen het aanzetten tot haat

Minister van Justitie Heiko Maas

Federaal minister van Justitie Heiko Maas wil actie tegen haatzaaien nemen.

(Foto: AP, Paul Zinken)

Brussel heeft op dit moment geen plannen om de minister van Justitie Heiko Maas (SPD) voorgestelde netwerk handhaving wet te blokkeren. De Commissie is verheugd over de Duitse actie tegen haat, zelfs als er zware kritiek.

De Europese Commissie heeft de beslissende actie van de federale regering tegen haat en opruiing op internet toegejuicht. Haat en radicale propaganda hebben zowel online als offline een plaats in onze samenleving, zei een woordvoerder van de Commissie in Brussel op vrijdag. Daarom is de Commissie niet tegen het geplande netwerk Enforcement Act door minister van Justitie Heiko Maas (SPD) te werk zou gaan: "De Commissie is niet van plan om de Duitse wetsvoorstel te blokkeren"De woordvoerder verzekerde.

zware boetes

Maas wil zijn zeer omstreden wet mogelijk te brengen vóór het zomerreces. Sociale netwerken moet dus worden gedwongen om hatelijk en hatelijk berichten snel te verwijderen. Facebook en krijg verwijdering periodes aufgebrummt. Het is duidelijk dat criminele inhoud moet worden terugbetaald binnen 24 uur, in meer gecompliceerde gevallen blijven zeven dagen. Voor overtredingen kunnen boetes onder ogen te zien van 50 miljoen euro.

Niet alleen Facebook verdedigt zich tegen de wet. Ook, beroepsverenigingen, advocaten, Internet activisten, journalisten en niet-gouvernementele organisaties waarschuwen Maas van bedreigingen van de vrijheid van meningsuiting en de privatisering van de rechtshandhaving. Eén van de angsten die inhoud is haastig verwijderd als gevolg van de krappe termijnen en zware boetes.

Kritiek van de VN

Meest recent, de speciale vertegenwoordiger van de VN voor de vrijheid van meningsuiting, David Kaye, scherpe kritiek op het wetsvoorstel. De voorgestelde maatregelen schoten ver over het doel, zegt de advocaat en laat nauwelijks goeds te zeggen over het ontwerp. Hoewel bescherming tegen terrorisme, kinderpornografie en geweld call was een rechtmatig staatsbelang, maar de Maas'schen plannen zijn moeilijk te verenigen zijn met de internationale verklaringen van de mensenrechten.

De Bondsraad heeft behandeld in de afgelopen week met de rekening van Maas en stelde een aantal wijzigingen. Hoewel de Bundesrat waarschuwt voor de negatieve effecten "vrijheid-democratie en de bevordering van de grondrechten"Echter, de wet niet in twijfel in principe, maar "optimaliseren in termen van proportionaliteit",

(Met materiaal van het AP) /(Vbr)