Wikileaks: CIA vermomt spy software met nep Kaspersky certificaten

Wikileaks: nieuwe berichten uit de korf

(Foto: wikileaks.org)

Nieuws van de gepubliceerd door Wikileaks CIA cijfers"bijenkorf": De Amerikaanse buitenlandse geheime CIA-bericht verkeer naar zijn Command&-controle servers bedekt met valse certificaten van de Russische Kaspersky Lab.

Met de nieuwste versie van Vault 8 Wikileaks heeft gepubliceerd bestanden kunnen de bekende interne functie van de eerder dan Hive project (Bijenkorf) nader toe te lichten. Dienovereenkomstig, de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA gebruikt decoy certificaten voor communicatie met de Command&-controle servers. tonen nu vrijgegeven door Wikileaks bestanden die opgelaaid in ten minste drie gevallen van de Symantec dochteronderneming Thawte certificaten voor het Russische bedrijf Kaspersky Lab werden gebruikt. Terwijl Wikileaks spreekt van een schandaal, is het incident van Kaspersky onderzocht.

Technisch gezien is wat Wikileaks nu heeft gepubliceerd uit de bestaande CIA materiaal, gemakkelijk te verklaren: Als een aanvaller via een Command&-controle server zal met de besmette systemen door hem te communiceren, moet hij een nietsvermoedende mogelijke kanaal te kiezen. Bij "Vault 8", De CIA project "bijenkorf" waarbij het systeem valse certificaten gebruikt, het berichtenverkeer tussen de malware en C&C servers geverifieerd en daarom moet het lijken onschuldig. De CIA gebruikt voor certificaten die door Thawte werden uitgereikt aan de Russische Kaspersky Labs.

De timing van de Vault 8 publicaties samenvalt met diverse speculaties "Russische hackers" hebben beïnvloed van de zogenaamde fancy-bear-scene, de verkiezingen in de Verenigde Staten.(Detlef Borchers) /(ANW)