Spotify groeit met stijgende verliezen

Spotify groeit met dieprode cijfers

(Foto: Spotify)

Spotify is de duidelijke nummer één in de muziek streaming - maar hoewel business is booming, de Zweden te schrijven grote verliezen. Hogere kosten eten van de omzetgroei. En Spotify vertelde de muziekindustrie miljarden betalingen in de komende jaren.

De muziek streaming marktleider Spotify drijft een hoge verliezen in de snelle groei. Vorig jaar was er de onderste lijn in het rood door 539.200.000 euro, zoals blijkt uit een Luxemburgse jaarverslag van Spotify, de technologie tijdschrift meldde donderdag Recode. Reeds in 2015 Spotify had 231.400.000 euro verloren. De omzet steeg in het afgelopen jaar, terwijl 52 procent tot meer dan 2,9 miljard euro. Op hetzelfde moment, de uitgaven voor productontwikkeling en marketing sterk gestegen.

Spotify is - meer een groot deel van de opbrengst rechtstreeks naar muziek bedrijven - net als andere streaming diensten. Onlangs afgesloten langlopende contracten met de houders een aantal rechten zou een minimum verdeling van ongeveer twee miljard euro te zien in de komende twee jaar geleden, zei het in het jaarverslag. Zodat de druk op de Spotify Finance is waarschijnlijk hoog blijven. Spotify heeft niet aangegeven om welke precies contracten het over gaat. Volgens informatie van Recode deals met 's werelds grootste platenmaatschappij Universal Music en de vereniging van onafhankelijke labels Merlin zijn bedoeld. Overeenkomsten met Sony Music en Warner Music zou daarom verder de rekening te verhogen.

Abonnementen aan te bieden meeste inkomsten

Volgens het jaarverslag van Spotify vorig jaar toegenomen, het totale aantal gebruikers 91-126 miljoen, terwijl het aandeel betaald abonnement klanten verhuisd 28-48 miljoen voor. In maart, Spotify kondigde de sprong over de kaap van 50 miljoen betalende klanten en op donderdag van 140 miljoen gebruikers per maand in totaal. Apple Muziek als nummer twee op de markt kwam vorige 27 miljoen abonnement klanten - en, in tegenstelling tot Spotify geen advertentie-ondersteunde gratis versie. Met Spotify, het abonnement klanten bracht vorig jaar een 90 procent van de omzet. De reclame-inkomsten in de gratis versie groeide met ruim 50 procent tot 295 miljoen euro.(AP) /(Mho)