NASA sond Juno: Video visar flyby av Jupiter

NASA sond Juno: Video visar flyg till Jupiter

(Bild: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran)

För månader, NASA sond Juno Jupiter banor, efter inledande problem, är de nu inte bara ger viktiga data för forskare, men även foton. Består levererar imponerande videor av Juno resa.

Några dagar efter NASA sonden Juno i sin omloppsbana för sjätte gången Jupiter nästa punkt (Perijovum) har nått entusiaster har samlat bilderna görs till en video. De visar - mycket snabbare - flygningen av sonden till Jupiter och gasen jättarna över. Den största planeten i vårt solsystem kommer att visas i ett nytt ljus, vår bild av honom var men hittills kännetecknas främst av inspelningarna av rymdteleskopet Hubble. Tack vare Juno uppdrag är sannolikt förändring, NASA samlas alltså bilder, men söka och uppmuntras att redigera allmänheten. Videon är nu ett av resultaten.

Men NASA går ännu längre än den redan etablerad praxis för offentliggörande: Sonden har med JunoCam en kamera ombord, vars arbete är att vara co-styrs av (amatör) astronomer runt om i världen. Vilket kan tyda på projektsidan med sina egna bilder av Jupiter, vilka områden av dynamiska moln däck för att fotografera NASA sonden. Så NASA forskare vill göra det mesta av den begränsade instrument tid och bandbredd, och göra rika bilder som möjligt. De insamlade uppgifterna kommer att publiceras omedelbart och kan användas fritt, såsom för att skapa sådana filmer.

Juno hade kommit under sommaren 2016 på Jupiter och kretsar kring gasjätten sedan dess. Totalt är flera dussin banor planeras. På deras första, sonden kunde fastställa att det magnetiska fältet av planeten är fortfarande mycket starkare än väntat. Dessutom kunde forskarna konstatera tack Juno redan att nordpolen för gasjätten skiljer sig väsentligt från dess sydpol. Anledningarna till detta kommer nu att undersökas. Analysen av stolpen var ett av de viktigaste målen för uppdraget, eftersom de var för att flyga tidigare sonder tidigare inte syns och därför fortfarande till stor del outforskad.

Bild 1 av 25

Jupiter sond Juno (25 bilder)

Den stora röda fläcken
(Bild: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran)

(Mho)