Guerrilla Research Library: US Supreme Court faller hård dom mot Sci-Hub

Guerrilla Research Library: US Supreme Court införde katastrofala domen mot Sci-Hub

"Sci-stroke: den sanna lösningen på Open Access Problem"

(Bild: Sci-Hub på Twitter)

För många forskare Sci-Hub är en oersättlig del av deras arbete. Nu har en amerikansk domstol har beslutat att tjänsteleverantörer måste ta bort alla länkar till sidan. Dessutom operatörerna att betala 4,8 miljoner dollar.

Kritikerna kallar Sci-stroke, den "Pirate Bay forskare"Men för många forskare är gerilla biblioteket för vetenskapliga publikationer en oumbärlig del av den dagliga forskningen. Grundaren av plattformen har även uppmärksammats av den ansedda tidskriften Nature för sitt arbete. Sci-hub ger vetenskapliga artiklar av alla slag in i mål i detta fall om upphovsrättsliga frågor av tid och gör arbetet så tillgängliga för forskare som annars på grund av paywall begränsningar tillgång till de publikationer. Nu har dock en förödande dom mot plattformen införde en amerikansk federal domstol.

Ideella välgörande stämde rebeller

Som portalen Torrentfreak rapporterade kemist specialistföretaget American Chemical Society (ACS) har tilldelat den högsta efterfrågan på 4,8 miljoner dollar (cirka 4,1 miljoner euro) för 32 felaktigt kopieras och sprids fungerar tingsrätten i Virginia. Detta är den andra meningen av detta slag. I juni handeln bokförlaget Elsevier 15 miljoner dollar (cirka 13 miljoner euro) hade tingsrätten i New York får tilldelas. Den kazakiska Alexandra Elbakyan som fungerar Sci-stroke inte deltar två domstolsförhandlingar. Hon hade gjort det tydligt i intervjuer tidigare att de är rädda för repressalier från den Urherberrechtslobby på en resa till USA.

ACS är en ideell organisation, men känns ändå utsätts för stora förluster av Sci-stroke eftersom deras egna tidskrifter gick igenom den fria konkurrensen från Sci-takts medel genom sina fingrar. Men Elbakyan inte tjäna pengar med sci-stroke, hon ser plattformen som dienser till allmänheten. Det finns nog ingen tvekan om att operatörernas möjlighet att betala de böter som domstolarna ersättning saknas.

"förödande" Dom för hela Internet?

Förutom den betalas av Sci-stroke ersättning av domare från Virginia har fördömt och Internetoperatörer att vidta åtgärder mot spridning av material på webbplatsen. Branschföreträdare - däribland Google, Facebook och Microsoft - hade själv visade sig till domstolen, påpeka att ett sådant beslut kan ha en förödande effekt på Internet som sådan. Domstolen hade dock detta ogiltigförklaras. DNS och webbhotell, registratorer, sökmotorer och andra tjänsteleverantörer måste därför ta bort på begäran några länkar till Sci-hubb.

Huruvida dessa åtgärder i god nätverksforskarsamhället, vilket naturligtvis har ett akut behov av tjänsten gjort mycket verkar tveksamt. När allt kommer omkring, men nätoperatörer kan nu beställas för att blockera webbplatsen, som i det förflutna när upphovsrättsintrång är en sällsynthet i USA. Sci-stroke själv verkar vara lite påverkas av domen. Hittills tjänsten och dess aktörer hade framgångsrikt tillbaka från USA: s jurisdiktion.(FAB)