Spotify ber om ursäkt och vill ändra villkor

Spotify

(Bild: AP, Ole Spata)

Spotify lanserar nya villkoren för en skörde upprördhet användare och rodde tillbaka lite: Den avancerade tillgång till användardata är i allmänhet inte och är endast avsedda att förbättra servicen. Förhållandena var tydligare i verken.

Spotify vd Daniel Ek har bett om ursäkt till användarna av streamingtjänsten till oklara formuleringar i de nya villkoren. "Vi skulle behöva kommunicera bättre, vilket kommer att innebära de villkor och hur informationen har vars användning kommit överens om att den används - och hur de inte används, "står det i sitt blogginlägg. Ek meddelade också en uppdatering av villkoren. Enligt ett blogginlägg från Spotify Tyskland var att vänta under de kommande veckorna och kommer att omfatta flera förtydliganden i förhållande till den gamla versionen.

Åtkomst bilder, kontakter, plats &Co.?

Spotify lanserades i veckan i flera länder nya användningsområden och integritet, även i Tyskland. I den vill företaget att godkänna bland annat tillgång till bilder, kontakter, placering och sensordata på mobila enheter användare. Ek görs här återigen klart att ingen var tvungen att dela dessa data med tjänsten. När streaming ansökan skulle ta tillgång till det, skulle användaren uttryckligen begärt tillstånd. Dessutom har de uppgifter som endast används för särskilda ändamål, som att förbättra servicen.

Ek betonade Spotify kommer aldrig till exempel skotta bilder av användarna i hemlighet på sin egen server. Bemyndigandet tjänar snarare det faktum att användarna skapar om personlig täckning för sina spellistor eller kan ändra sin profilbild. Tillgång till kontakter är avsedd för en planerad Friend Finder funktion; On Location tjäna data samordning av rekommendationer om hemregion av användarna.

Twitter problem med Notch

Tidigare hade Ek försvarat på Twitter de nya bestämmelserna mot Minecraft skapare Marcus "Notch" Persson. Detta meddelades som svar på de villkor att säga upp sitt medlemskap i streamingtjänst - en reaktion som förmodligen har övervägt ett antal andra användare.

Och inte bara för åtkomstbehörigheter Spotify inte tydlig kommunikation. Således, till exempel i villkoren för passage av överföringen av insamlade användardata till tredje part: "Vi kan vidarebefordra information till våra annonsörer för att skicka reklammaterial om Spotify eller så kan du presentera anpassat innehåll, inklusive relevant reklam för produkter och tjänster som kan intressera dig. "Endast på begäran av Heise Online en talesman för företaget att detta gäller de fria användare, men inte till betalande abonnenter, som ingen reklam visas.

Med all den spänning som omger användningen av personuppgifter: Vem streaming gratis musik via en kommersiell tjänst som Spotify, bör du alltid utgå från att deras egna data i en eller annan form förvandlas till kontanter. (AXK)