Open source router: Virtuella maskiner är att rädda OpenWRT

Router med OpenWRT VM

(Bild: Imagination Technologies)

Nya regler i radioreglementet hotar projekt för öppen router firmware. Imagination Technologies föreslår virtuella maskiner i routern för att lämna dina egna tillägg för att köra utan att behöva offra Fi.

Den amerikanska tillsynsmyndigheten FCC radio har lockat tömmarna på trådlösa routrar: New Produkterna skall konstrueras så att användarna inte bara installerar en tredje part firmware, och så kan hantera radioförhållandena. Denna barriär avser i första hand om drivrutiner för trådlösa moduler men leder med konventionella routrar till det faktum att hela firmware måste tätas. Som ger open source-projekt gratis router programvara med enorma problem, vilket kan innebära slutet för exempelvis den populära OpenWRT. Sun ger om routertillverkaren TP-Link i USA redan enheter med lås, men vill att detta land för att erbjuda en möjlighet till eftermontering funktioner.

Välkända av de PowerVR grafikchip halvledardesigner Imagination Technologies har föreslagit ett nytt koncept, som skall mottaga friheten firmware i stora drag: På en högpresterande system-on-chip (SoC) med MIPS processor med dubbla kärnor (P5600, 1 GHz) är tre virtuella maskiner (VM) löpande, varav två arbetar med OpenWRT. Utbytet mellan hårdvara och virtuella tar L4Re-Mikrohypervisor som kommer från Dresdens centrala begreppet GmbH.

En av de två VM OpenWRT drivs endast WLAN; de kan inte ändras. På den andra, öppna VM den återstående router operativsystem som hanterar dataöverföringen mellan Internet och interna nätverket igång. De två OpenWRT instanser kommunicerar med en privat virtuellt nätverk.

Busybox som en lekplats

I den tredje, till stor del isolerad från resten av systemet VM Busybox är att ligga till grund för nachinstallierbare programvara från tredje part. Detta kan till exempel program för hemautomation och IoT applikationer.

Det hela har försökt Imagination Technologies på en utvecklare styrelse Baikal Electronics. Här är avsedda att köra andra VMS och förbli så för att få routerfunktion, till exempel när en Smart Home App ger BusyBox VM kraschen.

Med VM konceptet, kommer sannolikt att mötas i routrar FCC krav på låst-Fi. Men på grund av de högre krav på hårdvara för processorkraft och RAM-kapacitet, denna lösning kommer förmodligen bara att visas i kommande router modeller. Äldre enheter bör det också saknar lämpliga virtualiseringsfunktioner i CPU-kärnan.(Ea)