Mindre halvledartillverkaren Microchip köper Atmel

halvledar

(Bild: AP, Matthias Hiekel)

3,6 bilion dollar som betalas av chip maker Microchip för Atmel och får därför också i hantverks plattform Arduino fot i dörren.

Förvärvs karusell av halvledartillverkare fortsätter att rotera. Den här gången, tillverkaren av microcontrollers Microchip sväljer hans direkta konkurrent Atmel. Till tidigare uppvaktat och Dialog Semiconductor och så många som får 137,3 miljoner dollar som kompensation för inställda försäljningsförhandlingar.

Den har de Atmel aktieägare kan. Nu får för varje aktie $ 7 betalda och 1,5 dollar i Microchip aktier. Dialog Semiconductor ville betala 4,65 dollar och mindre drauflegen egna aktier. Atmels lager handlas för närvarande på strax under $ 8 på börsen. Den nu förhandlade affären värderas till 3,6 miljarder dollar och förväntas spara under de första tre åren 170 miljoner dollar genom synergier.

2008 Microchip hatt någonsin för Atmel intresserad och sedan erbjöd 2,3 miljarder dollar, men vägrade Atmel ab.Erst i december 2015 NXP och Freescale har gått samman under namnet NXP. Microchip fördes i augusti förvärvet av Micrel för totalt 839 miljoner dollar som redan betalats i 2014 394 miljoner dollar för konkurrenterna Supertex.

Atmel processorer är särskilt populär bland hobby - de utgör bland annat i hjärtat av Arduino familjen.(BBE)