Samsung dotterbolag förvärvar OLED specialist Novaled

Samsung dotterbolag Cheil Industries förvärvar Dresden högteknologiskt företag Novaled. Det sydkoreanska företaget hade nått överenskommelse med aktieägarna därpå att ta en bra 50 procent, majoritetsandel i bolaget. Samsung Electronics är en annan 40 procent. Köpeskillingen uppgår till 260 miljoner euro.

"Tekniskt ledarskap kommer att besluta om ledning av skärmen marknaden i framtiden"Sade VD för Cheil Industries, Park Jong-woo, på fredag. Tillverkaren av elektroniska material för skärmen industrin kommer att kompletteras med förvärvet av sin portfölj inom området för organiska lysdioder (OLED).

Novaled AG grundades 2001 ger material och där en stor framtid i ansökan visar och belysning förutspås teknik för OLED. Samsung är bland annat i sina smartphone skärmar tungt på OLED. "Båda sidor kommer att använda sina styrkor för att utveckla hela OLED industrin"Sade Novaled vd Gildas Sorin.

Cheil Industries meddelade att fortsätta forsknings- och utvecklingscenter Novaled i Dresden och expandera när det gäller strategisk OLED forskning. "Dresden inte förlora, det vinner Samsung"Sade en taleskvinna för nyhetsbyrån dpa.

Novaled lanserades 2001 som en spin-off vid det tekniska universitetet i Dresden och Fraunhofer-institutet med tre anställda. Idag sysselsätter högteknologiskt företag 130 personer och omsatte cirka 26 miljoner euro förra året.(AP) /(Sybe)