WhatsApp: Kina blokkert Messenger før KP Partiet

Før kommunistpartiet kongress: WhatsApp stor grad blokkert i Kina

I Kina er det Messenger-tjenesten WhatsApp nå i stor grad blokkert og meldinger nå bare unntak sine mål. Myndighetene dermed ytterligere styrke sin kontroll, brukere vil trolig tvunget til å målbart alternativer.

Et par uker før starten av det 19. kongressen til kommunistpartiet, det kinesiske lederskapet har Messenger WhatsApp nå tilsynelatende fullstendig blokkert. Som New York Times og andre medier enstemmig rapport, er blokaden helt siden mandag. Tidligere var brukerne hadde klaget i økende grad om de vanskeligheter, men tekstmeldinger ble fortsatt delvis levert.

Eksperter spekulert i at WhatsApp fortsatt kunne jobbe for kinesiske brukere i enkelte tilfeller. Følgelig Kinas myndigheter slår til en prøvd og testet taktikk: Uønskede Internett-tjenester, om ikke fullstendig blokkert, minst like mye tregere at brukere unngå å si alternativer som fungerer bedre, men som skal overvåkes.

Med WhatsApp blokade samtidig Internett giganten Facebook mister sin siste fotfeste i den såkalte lukrative kinesiske markedet. Mark Zuckerberg hadde konsernet Messenger kjøpt i 2014 for 19 milliarder dollar, var to år senere - ikke minst på grunn av NSA åpenbaringer Edward Snowden - ende-til-ende-kryptering av alle meldinger er innført. Kinesiske myndigheter med sine overvåking og kontroll innsats som er en skamplett. Som en del av den intensiverte sensur foran partikongressen av flyttingen var trolig bare et tidsspørsmål. Festen starter 18. oktober og Kinas styresett vil rundt arrangementet overvåke all rapportering og offentlig debatt. Mot store selskaper bøter ble innført, ifølge CNBC nå fordi forbudt innhold ikke ville være tilstrekkelig ryddet.

blokade helt

Med WhatsApp flere funksjoner for kinesiske brukere var over sommeren ikke lenger tilgjengelig. Så noen videoer og filer kan sendes mer fordi tjenesten dette er kjent, og derfor lettere å blokkere internettprotokoller, for eksempel New York Times forklart. Like før landsmøtet, har myndighetene nå trolig funnet ut hvordan de kan gjenkjenne uvanlige formatet på tekstmeldinger og blokk. Selv om WhatsApp er så populær langt i Kina som WeChat har mange brukere allerede klaget på blokaden. Mens noen WhatsApp brukes for eksempel for politisk arbeid, andre trenger app for kontakter i utlandet, sier avisen. (Mho)