Open Bazaar: decentraliserade Ebay eller nya Sidenvägen?

Open Bazaar: decentraliserade Ebay eller Silk Road 3.0?

Ett öppet Bazaar Sahop

(Bild: Skärmbild)

Öppna Bazaar är en programvara för en fullt decentraliserad marknad. En störande teknik för hela e-handel - eller bara en praktisk, nytt verktyg för olagliga transaktioner?

Efter en lång tillkännagivande var det äntligen dags: i början av april, var betaversionen av programmet offentliggöras. The Open Bazaar-projektet kommer att inleda en ny fas i online-handel, säger utvecklingschefen Brian Hoffman: "Open Bazaar är det första allvarliga försöket till ett verkligt decentraliserat e-handelsverktyg."

Brian HoffmanBrian Hoffman(Bild: The H / Stefan Mey)

Den öppen källkod installeras på några sekunder. Efter en kort registreringsprocessen profilen är klar, med vilken man är en del av P2P-nätverk och kan fungera som en köpare och en säljare. betalas uteslutande i Bitcoins. En transaktion sker direkt mellan återförsäljare och köpare. Valfri finns en moderator modell för att förhindra bedrägerier. Köpeskillingen uppgår till på den här "Multi Signatur"-Treuhandkonto betald, kan utbetalningen av pengarna sedan utlösas endast om bidrag två av tre parter är överens. Moderatorn medlar och beslutar i tvister. Han driver bara en avgift om sina tjänster som faktiskt används. Även moderator kan vara något.

T-tröjor, trädgårdstomtar och "medicinsk" droger

Ett besök i den decentraliserade marknaden visar snabbt hur mycket konceptet är fortfarande i sin linda. att ladda en produktsida tar flera sekunder, har den interna sökfunktionen inga filteralternativ. Efter att ha klickat på "upptäcka" en blandad kompott av varor visas: diverse säger T-tröjor, samt USB-minnen, processorer och tepåsar. En schweizisk handlare vill sälja en leksak dinosaurie, en amerikansk medborgare en trädgård gnome med maskingevär. är du "Weed" i en sökruta, kan du se några listor för cigaretter, men erbjuder också från "Doktor Weed"som "läkemedel cannabis" har att erbjuda. Detta är dock endast levereras till adresser i USA.

inte ta en sådan decentraliserad marknad av främst distributörer av olagliga produkter? Att det inte finns någon central operatör innebar lika bra att ansvaret ligger enbart med användarna, säger Hoffman. Open Bazaar är emellertid också användbar för Plain Dealer: Den klassiska marknadsplats avgifter står för återförsäljaren har frihet egna butiker samtidigt dra nytta av en marknadsplats gemenskap.

I vilken utsträckning, handlare på nationellt tillämpliga lagar hålla och till exempel också respektera de regler som gäller i Tyskland avkastning och garantirättigheter, som lämnas till sig själv. Och olaglig verksamhet, berörda myndigheter skulle aktivt osäker, precis som passerar i jämförbara fall i det normala webben. är öppen Bazaar varför ingen fristad för kriminella, och eftersom det (ännu) i den öppna Bazaar nätverket ingen standard skydd mot upptäckt: "För närvarande Open Bazaar är inte anonym, eftersom IP-adresser visas."

från "mörk marknad" Open Bazaar

utformades ursprungligen programvaruprojekt var 2014 anarkistiska web aktivisten Amir Taaki. Då under namnet "mörk marknad" kör, bör det finnas en trotsig svar på stängningen av darknet marknadsSidenVägen. Taaki ägnade sig snart till andra projekt. Den nuvarande Open Bazaar chefsutvecklare Brian Hoffman forkte programmet och hittade ett nytt namn som låter mindre misstänksamma. Han har också gjort Open Bazaar en klassisk öppen källkod affärsmodell. Hans företag OB1 utvecklat programvaran tillsammans med frivilliga, men kommer också att utveckla tjänster för Open Bazaar ekosystem i framtiden och så tjäna pengar. OB1 2015 riskkapital i juni till ett belopp av en miljon dollar för detta koncept.

Enligt beräkningar av den externa Open Bazaar sökmotor Bazaarbay den decentraliserade handel nätverket har 20.000 noder för närvarande finns det 2.500 återförsäljare med totalt 8.700 produkt listor. För närvarande Open Bazaar kommer i första hand används av Bitcoin entusiast och används av handlare ovanliga poster, vilket är anledningen till erbjudandet "ganska röra av produkter och tjänster" var. på grund av den "Massor av fördelarna" jämfört med den klassiska e-handel, dock anser han att Open Bazaar småningom kommer att anlända utan även i vanliga bruk.(Stefan Mey) /(ANW)