Sekretessförespråkar rekommenderar Piwik web analytics

The Independent Centrum för Privacy Protection Schleswig-Holstein (ULD) är fritt tillgängliga webb verktyg för spårning Piwik en rättsligt korrekt alternativ till Google Analytics och liknande tjänster för webbanalys. Men när man använder vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas. De sekretessspråkar prisar i allmänhet på öppen källkod är att det inte hanterar, till skillnad från många värd produkter för spårning av webbplatsbesökare att det förlitat sig på uppgifter externt och med tredje part, men på servern hos operatören själv.

En undersökning (PDF-fil) av programmet har visat att det kan användas i enlighet med dataskydd efterlevs vissa förhållanden. Den ULD betonade att den givna positiv bedömning av produkten inte är liktydigt med en certifiering i ett förfarande för att bevilja en kvalitetsstämpel som en del av analysen av användning. Hittills finns det inga sådana beprövade verktyg för webbspårnings.

Den viktigaste grunden för dataskydd kompatibel användning Piwik ULD kallas användningen av plugin AnonymizeIP. Detta förhindrar oavkortade inspelning IP-adresser, vilket är förbjudet i detta land. hur man installerar Piwik med AnonymizeIP och använda korrekt c't beskriver i detalj i den aktuella frågan 7/11, sid 182 (finns även här).

I allmänhet är det att hålla dataskydd för legitima webbplatsägare automatiskt vill ta reda på var besökarna kommer för vad de är intresserade av och var de ska gå vidare. Webbanalysprogram tjänade till att förbättra kundvänlighet och optimering av information, kommunikation och köpa erbjudanden. men data personlig användnings används för detta ändamål skulle ha en "hög moral relevans rättigheter"Som skulle kunna bildas ur dem sofistikerade profiler.

Lagstiftaren antog därför särskilda bestämmelser om hur informationen bearbetades på surfare, skriver ULD. Många av de analytiska verktyg som används främst som Google Analytics är att inte ta dessa bestämmelser i rad som de lyfter upp omfattande data och abglichen i en server moln och packas. Handledare gå nu innan delvis med en tung hand mot platsoperatörer som använder analytiska eller reklamprogram som inte är juridiskt kompatibel enligt deras uppfattning.

Se även:

Piwik i Heise programvara katalog

(Stefan Krempl) /(Lifted)