Cartel tar sammenligning portaler målrettede

Vergleichsportal Check24

(Bilde: AP, Christoph Schmidt)

Konkurransemyndighetene ønsker å avdekke en gransking av sammenligning portaler problemer og sikre større åpenhet. Forbrukerne må kunne stole på tilbud, sier Cartel sjefen.

The Federal Cartel Kontor undersøkt sammenligning portaler på internett på "mulige brudd på forbrukerrettigheter forskrifter". Den såkalte sektor henvendelse ville fokusere på å sammenligne tilbud fra de områdene av reiser, forsikring, finansielle tjenester, telekommunikasjon og energi, annonserte antitrust myndighet i Bonn på tirsdag. Med denne studien, Bundeskartellamt sette hans nye etterforskning ferdigheter innen forbrukerbeskyttelse for første gang i en bestemt tvist en.

"Objektivitet og åpenhet"

"Millioner av forbrukere informere seg daglig med hjelp av sammenligning portaler på internett," presidenten i Bundeskartellamt, sa Andreas Mundt. "-hotell har høye mengder og vidtrekkende kontrakter er påvirket av opplysninger gitt av portaler. Vi må sørge for at forbrukerne kan stole på pålitelighet, objektivitet og åpenhet av portalene. "

Sammenligning portaler som Idealo, Verivox eller Check24 nyte den tyske internett popularitet. Også Heise Media driver en prissammenligning med datteren gnier. Forbrukerne kan sammenligne kostnader og betingelser for ulike varer og tjenester, herunder elektrisitetsprisene og forsikringsselskaper i de store databaser av leverandører. Leverandørene tjene penger blant andre provisjoner og reklame.

unike dommer

Consumer talsmenn klager over at sammenligning portaler gir ingen nøytral produktsammenligning, men for eksempel skje i forsikring som en megler. Derfor, de krever mer åpenhet fra industrien: "Operatør av sammenligning portaler bør gi omfattende og lett å forstå om ranking metoder og finansiering i en fremtredende posisjon av portalen," sier Jutta Gurkmann Consumer Federation.

I saker mot Check24 Federal Association of tyske forsikringsmeglere kan (BVK) hevder at sammenligningen portalen må bevise sin megling betydelig. I april i år også den føderale domstolen i banebrytende funnet at sammenligning portaler har plikt til å påpeke hull i tilbudet - for eksempel hvis bare leverandører er listet som oppfyller visse vilkår.

"Alt annet er reklame"

"Rangering i sammenligning portaler bør ha for å være uavhengig av provisjoner eller virksomhet. Alt annet er reklame og ikke burde vært utgitt som en uavhengig sammenligning ", sier Verbraucherschützerin Gurkmann. Saken har for lengst nådd politikken. Allerede i 2016, har EU-kommisjonen tatt initiativ for mer åpenhet i sammenligning portaler.

"Inntil nå, er problemer med sammenligning portaler forfulgt i hovedsak gjennom individuelle privatrettslig søksmål," sa Cartel sjefen Mundt. Hans autoritet vil nå fundamentalt håndtere problemet. Slik at eventuelle mangler i sivil og offentlig håndheving av forbrukervern lov kunne identifiseres.

Nye forbrukerrettigheter

Det er første gang at Cartel bruker sin sommer forlenget med en endring kompetanse. De gir tilsynet mulighet til å utføre i tilfelle av rimelig mistanke om alvorlige brudd på forbrukerrettigheter forskrifter sektor henvendelser. De er ikke rettet mot bestemte selskaper, men er å undersøke praksis i en hel bransje.(VBR)