Trump: Apple vill bygga stora fabriker i USA

USA: s president Donald Trump.

Apples vd Tim Cook hade lovat honom tre "stora, vackra växter" att bygga i USA, sade USA: s president - utan att nämna detaljer. Apple kan hittills bara avslutade Mac Pro i USA.

Efter att ha gett USA: s president Donald Trump Apple planerar att bygga "tre stora vackra fabriker" i USA. Apples vd Tim Cook hade lovat honom tre "stora stora stora" produktion, Trump sade i en intervju med Wall Street Journal. Han berättade Cook så länge Apple inte bygga fabriker i detta land han inte se sin regeringstid som ekonomisk framgång, så Trump - Cook hade ringt honom och sade "gå vidare" i frågan.

Detaljer om Apples påstådda planer för byggandet av fabriker inte nämna Trump. Apple har avböjt att kommentera ett uttalande i samband med affärstidning.

Äppelproduktion i USA, en kampanj löfte från Trump

Presidenten har upprepade gånger betonat under valkampanjen att han skulle föra Apple att "bygga sin jävla dator och saker i det här landet snarare än i andra länder". Apple kan tillverka iPhone och andra produkter främst i Kina, endast slutmonteringen av Mac Pro flyttade tillbaka till USA för några år sedan - men också utföras där av en kontraktstillverkare. Huruvida Apple Frågade utlovade nya Mac Pro görs även i USA, är fortfarande oklart.

Apple vill att investera i amerikanska fabriksjobb

Tillbaka footwall uppgift Apple planerar tillsammans med kontraktstillverkaren Foxconn, en miljard dollar investeringar i amerikanska fabriker Foxconn VD Terry Gou, men drog planerna på våren i tvivel: Det skulle utbildade arbetare och leveranskedjan saknas - och statliga incitament. Foxconn planerar att bygga en stor US anläggning, troligen i delstaten Wisconsin, Trump nu förklarat mot affärstidning.

Apple meddelade i maj sätta en miljard dollar i USA fabrik jobb att stödja "avancerad produktion jobb" av sina egna fabriker, var dock inte där nämns. 200 miljoner dollar redan gick till USA-baserade glastillverkaren och Gorilla Glass Läggnings Corning arbetar iPhone maker med den under många år.

Enligt uppgift har Apple bett sina kontraktstillverkare under det senaste året för att utforska en produktion av iPhone i USA. Apples vd hade förklarat i slutet av 2015, inte den främsta orsaken till produktion i Kina inte ligga i de lägre arbetskostnader, men i kompetensen hos lokala arbetare. Jämfört med USA finns det i Kina om ett mycket högre antal kvalificerade verktygsmakare eftersom yrkesutbildning inriktad på produktionen.

Bild 1 av 3

Glastillverkning för Apple i Corning (3 bilder)

Arbetare på Corning.
(Bild: Apple)(LBE)