Kommentera GNOME: 20 år grymhet på en hög nivå

Kommentera GNOME: 20 år grymhet på en hög nivå

(Foto: Fabian A. Scherschel, Heise online)

GNOME-skrivbordet är 20. Fabian Scherschel - själv erkände GNOME användare - anser att det bästa att Linux har när det gäller desktop har att erbjuda är fortfarande inte tillräckligt bra.

Den 15 aug 1997 - på dagen exakt 20 år sedan - började Miguel de Icaza och Federico Mena att utveckla en ny datorer för Linux operativsystem kallas GNOME. Tjugo år och tre versioner senare är projektet av pionjärerna i Linux-datorer och för många användare det bästa sättet att arbeta med Linux. Ändå GNOME buggar i flera år, främst på grund av utvecklarna kasta på sökaren för enkelhets skull vid upprepade tillfällen under åren mödosamt förvärvade kunskaper överbord.

Bild 1 av 3

GNOME History (3 bilder)

Den ursprungliga GNOME
(Bild: gnu.org)

Var den första GNOME i sin början ganska gles, var det skapades med följande GNOME 2 för många fram till idag optimal skrivbordsmiljö. Även initialt projektet särskilt fri programvarulicens i förgrunden, blev det viktigare senare att erbjuda en behaglig att använda skrivbordsmiljön användaren att han kunde driva sina egna idéer klara. Utvecklarna var justeringar, men alltid gjort en punkt att grundkonfigurationen för största möjliga antal användare förblev användbar. Såvitt allt fortfarande var i smör.

missat tillfälle

En kommentar av Fabian A. Scherschel

En kommentar av Fabian A. Scherschel

Fabian A. Scherschel började sin journalistik karriär i 2012 i London med Linux ämnen. Senare återvände för c't och Heise nätet tillbaka till sitt modersmål och skriver nu om (i) säkerhet av datorer och samhälle; för att kompensera, behandlar han med videospel.

    I april 2011, den version som ska rubba en mycket stor del av användarna dök med GNOME 3 då. Utvecklarna missade det, anpassa skrivbordet grafiska och skicka som moderna konkurrenter till drygt ett år senare visas Windows 8 med sin hatade kakel titta in i loppet. Istället har GNOME utvecklarna föregick stilistiska misstaget Microsofties och publicerade en grafiskt helt renoverat, optimerad för beröring skrivbordet Linux fans bör köra till incandescence.

    Kernel Kung Linus Torvalds var den mest kända, men absolut inte den sista användaren som ändrade högt skällde larm till en av många konkurrerande datorer. GNOME skulle kakel flyktingar kunna utnyttja bland Windows-användare högar, utvecklarna har inte lyckats rum är minst lika illa skrivbordet tillsammans.

    Apple purism istället användbarhet

    Än idag, man undrar vem de återstående berörings poster i GNOME installerades tredje Linux-användare var nu gånger har aldrig haft höften pionjärer convertables eller desktop pekskärm. Samtidigt har GNOME 3 blivit en ganska bra desktop - tro är äntligen nu den eviga splitter på Canonical - men man undrar redan varför det tog fyra eller fem år för att införliva alla funktioner igen, vilket vi har i GNOME 2 tidtabeller visste att de är oumbärliga. Och ändå, utvecklarna vägrar orubbliga i åriga felrapporter, genomföra förändringar i funktioner vars gynna deras användare har tydligt visat och kunde reinpatchen arbetet inom ett par timmar och test.

    Min personliga favorit bugg i detta avseende är det faktum att GNOME vid låsning skärmen stängs av detta omgående. Och även om det finns goda skäl till varför du vill kanske förändra och knappast någon skulle förmodligen skada en dold knapp i några dunkla inställningar. Valuta: Är bara roll för oss hur länge bildskärmen måste vakna; Energispar är viktigare. Introduktion verkliga känslor av sina användare just på grund av denna inställning av utvecklarna att Apple purism, är GNOME verkligen det bästa som Linux har när det gäller skrivbordsmiljöer att erbjuda, men det är möjligt varje dag och om igen plåga.(FAB)