Linux förespråkare: München återgång till Microsoft administrationen kommer att paralysera år

Linux operativsystem

"Limux"Tyget maskot operativsystemet Linux leverantör innan rådhuset i den bayerska huvudstaden München

(Bild: AP, Peter Kneffel)

Oppositionen i München kommunfullmäktige varnar med tanke på den planerade rulla tillbaka till Windows och förmodligen Microsoft Office innan en kostsam Schildbürger spratt. Administrationen oversleep så i framtiden.

CSU och SPD har gjort på onsdag i München kommunfullmäktige satt kursen för detta är att i administrationen av den bayerska huvudstaden i slutet av 2020, är ​​en stad i hela enhetlig klient arkitektur för cirka 29.000 datorer baserade på Windows som skall upprättas senast. På kontoret är framtiden "kommersiellt tillgängliga standardprodukter" använda. Oppositionen kritiserade hotande under en tid upplösning Lead Förvaltningskommittén skarp så dyrt Schildbürger sträng som tecknen i tiden var missförstås.

Florian Roth, ledare för De gröna i Münchens fullmäktige, beskrev det som "absurt"Att vilja vrida klockan tillbaka från open source klient LiMux och Libreoffice mot Microsoft. Beslutet var oacceptabelt eftersom initiativet ansågs strida mot den uttryckliga önskemål förtroendevalda inte av externa experter på ekonomisk bärkraft. Det slutliga beslutet om inköp av Microsoft Office har verkligen flyttat den stora koalitionen 2018, men redan godkänt den dyra inköp av 6000 licenser för det. så det är klart att oppositionspolitikern: "Schilda hälsar."

Fel prioriteringarna?

Roth kastade svart och rött också att försumma säkerhetsfrågor och att ställa fel prioriteringarna i omorientering av stadsförvaltning. Det är ostridigt bland experter, sade han, "att en monokultur endast med Microsofts produkter för operativsystem och Office-program har en högre risk för cyberattacker som ett varierat landskap, som också och framför allt open source produkter inkluderar", Den federala byrån för informationssäkerhet (BSI) har därför beslutat om en "heterogen miljö" att migrera Windows och Linux-system. Exakt en sådan blandning skulle avser Grön för Munich "både kostnadseffektiv, billigare och bara mycket säkrare",

detta land under Schleswig-Holstein har tagit motsatt strategi för mer fri programvara och om och Storbritannien satte på Libreoffice, koalitionen på Isar skulle tvingas nu välsigna alla avdelningar och avdelningar med produkter från Redmond trots varningar mot trenden med misslyckade sekretess strävan, klagade Roth. Detta skulle finansiering "kastas ut genom fönstret, utsätts för kompetens inom öppen källkod området administrationen deltar i en utarbetad Total migration i flera år och hållas borta från viktigare uppgifter", Istället för att förlita sig perspektiv på plattformsoberoende lösningar, München försova så här "återupptäckt kärlek" de senaste åren bosatta jätte Microsoft i framtiden.

Tallinn förklaring till öppna standarder

Om några år operativsystem tekniskt inte längre betydde, FDP rådet Thomas Ranft påpekar. Eftersom man inte ska utfärda en mid tvåsiffrig miljon belopp för en migrering till Windows. Likaså talesman för vänster uttrycks. De totala kostnaderna hotar hundratals miljoner, om ens Microsoft Office som ska införas och i sin tur makron, blanketter och mallar behöver ändras.

"Europa sett politiker om vikten av fri programvara för modernisering av staten"Uppgav Matthias Kirschner ordförande Free Software Foundation Europe (FSFE). Det gjorde 32 ansvarig för e-förvaltning EU: s ministrar deklarerats i oktober i Tallinn uttalande om sin avsikt Linux & Co. och främja öppna standarder. Europeiska kommissionen kommer att uppmuntras att ta hänsyn till detta krav på att utveckla sina IT-infrastrukturer.

Munich drifting kontrast "i en icke-transparent process i den motsatta riktningen"Klagade Kirschner. Istället för att fokusera på de organisatoriska IT-problem i staden, borgmästare Dieter Reiter (SPD) och hans ställföreträdare Josef Schmid (CSU) inledde en "genomskinlig projekt" och sätta nästa nya IT föreläsare med en fait accompli. "WiMue" (Windows i Munich) kommer "lamslå administration i flera år", Lidande skulle omfatta både administrativ personal och medborgare. Det faktum att den stora koalitionen i den kommande plenarsessionen i kommunfullmäktige i två veckor, där synpunkter från kommittén kommer att kallas igen, fortfarande umentscheidet, men är att vänta längre.(Stefan Krempl) /(AXK)