Cartel tar jämförelse portaler riktade

Vergleichsportal Check24

(Bild: AP, Christoph Schmidt)

Konkurrensmyndigheterna vill avslöja en utredning jämförelse portaler problem och säkerställa större öppenhet. Konsumenterna måste kunna lita på erbjudanden, säger Cartel chef.

Bundeskartellamt undersökte jämförelse portaler på Internet på "eventuella överträdelser av reglerna konsumenträttigheter". Den så kallade branschutredning skulle fokusera på att jämföra erbjudanden från områdena resor, försäkringar, finansiella tjänster, telekommunikation och energi, meddelade konkurrensmyndigheten i Bonn på tisdag. Med denna studie satte Bundeskartellamt sina nya utrednings kompetens inom området konsumentskydd för första gången i en viss tvist a.

"Objektivitet och öppenhet"

"Miljontals konsumenter informera sig dagligen med hjälp av jämförelse portaler på Internet," president Bundeskartellamt, säger Andreas Mundt. "Ingången har stora mängder och långtgående avtal påverkas av den information som tillhandahålls av portaler. Vi måste se till att konsumenterna kan lita på tillförlitlighet, objektivitet och insyn i portaler. "

Jämförelse portaler som Idealo, Verivox eller Check24 njuta av den tyska internet popularitet. Även Heise Media driver en prisjämförelse med dottern snåljåp. Konsumenterna kan jämföra kostnader och villkor för olika varor och tjänster, inklusive elpriser och försäkringsbolag i de stora databaser av leverantörer. Leverantörerna tjäna pengar bland annat uppdrag och reklam.

unika domar

Konsumenten förespråkar klagar över att jämförelse portaler ger ingen jämförelse neutral produkt, men förekommer, till exempel försäkringar som mäklare. Därför kräver de större öppenhet från branschen: "Operatör för jämförelse portaler bör ge heltäckande och lätt att förstå om rankning metoder och finansiering på en framträdande plats på portalen", säger Jutta Gurkmann Consumer Federation.

I ett förfarande mot Check24 förbundet för tyska försäkringsmäklare kan (BVK) hävdar att jämförelsen portalen måste bevisa sin mäklar avsevärt. I april Federal Court of banbrytande tyckte att det här året också att jämförelse portaler är skyldiga att påpeka bristerna i erbjudandet - till exempel om endast listas som uppfyller vissa villkor.

"Allt annat är reklam"

"Betyg i jämförelse portaler ska behöva vara oberoende av provisioner eller företag. Allt annat är reklam och inte borde ha utfärdats som en oberoende jämförelse ", säger Verbraucherschützerin Gurkmann. Frågan har sedan länge nått policy. Redan år 2016 har Europeiska kommissionen tagit initiativ till ökad öppenhet i jämförelse portaler.

"Fram till nu, är problem med jämförelse portaler bedrivs huvudsakligen genom individuell privaträttsliga tvister", säger Cartel boss Mundt. Hans auktoritet skulle nu i grunden ta itu med problemet. Så eventuella brister i civil och offentlig tillämpning av konsumentskyddslagstiftningen kunde identifieras.

Nya konsumenträttigheter

Det är första gången som Cartel använder sin sommar förlängas genom en ändring kompetens. De ger myndigheten möjlighet att utföra vid skälig misstanke om allvarliga brott mot konsument förfrågningar regler rättigheter sektorn. De är inte riktade mot specifika företag, men undersöker praxis i en hel bransch.(VBR)