greps i Kosovo påstådda operatörer av Kinox.to

Streamingprotal Kinox.to

Kinox.to är en efterföljare till 2011 Portal kopplad sida kino.to.

(Bild: AP, Matthias Hiekel / arkiv)

En av de två män som står bakom den illegala streaming portal Kinox.to har bett myndigheterna i Pristina. Efter hans äldre bror kommer gefahndet.

Tre år efter sin flykt från Tyskland, har polisen grep en av de två påstådda uppbackare av illegal streaming plattform Kinox.to i Kosovo. Den 24-åriga hade redan gripits i början av juni i huvudstaden Pristina, sade en talesman för riksåklagarens kansli Dresden på tisdagen. Hur Handelsblatt rapporterade den yngre av de två bröderna som misstänks ha frivilligt till myndigheterna. Den andra misstänkte fortfarande under vatten.

Utlämningsavtal med myndigheterna i Kosovo körde Attorney Oliver Möller berättade dpa. "Om det överförs sedan till Tyskland, kommer undersökningarna fortsätter här." Den 24 och 27 år gamla män familj kommer från det forna Jugoslavien. Den äldre brodern föddes i regionen dagens Kosovo den yngre i Sverige. Båda har tyskt medborgarskap.

Upphovsrättsintrång och utpressning

Bröderna anklagas för att ha främjat bl.a. portalen Kinox.to och Filehoster Freakshare och Bitshare. Kinox.to ansågs vara den inofficiella uppföljaren till 2011 stängt portalen kino.to. I detta sammanhang hävdar åklagaren att de två väpnade rån, misshandel, mordbrand, upphovsrätt och skatteflykt.

De två anklagade är ute efter en räd i oktober 2014 på flyget. Utredarna hade sökt sex lägenheter och affärslokaler, inklusive bostad av föräldrarna i Lübeck, bröderna där men inte hittat. De annonserade en internationell arresteringsorder för utredning. Som en del av polisinsatsen annan misstänkt greps, som har sedan dömts till fängelse i tre år och fyra månader. (VBR)