Guerrilla Forskningsbibliotek: amerikanske højesteret falder hårde dom mod Sci-Hub

Guerrilla Forskningsbibliotek: amerikanske højesteret pålagt katastrofale dom mod Sci-Hub

"Sci-takts: den sande løsning på Open Access Problem"

(Billede: Sci-Hub på Twitter)

For mange forskere Sci-Hub er en uerstattelig del af deres arbejde. en amerikansk domstol har nu besluttet, at tjenesteydere skal fjerne alle links til siden. Hertil kommer, at operatørerne skal betale 4,8 millioner dollars.

Kritikere kalder Sci-takts, den "Pirate Bay forskere"Men for mange forskere, guerilla bibliotek for videnskabelige publikationer er en uundværlig del af den daglige forskning. Grundlæggeren af ​​platformen er endda blevet anerkendt af det ansete tidsskrift Nature for deres arbejde. Sci-hub giver videnskabelige artikler af alle slags i nettet, er i dette tilfælde om ophavsretlige spørgsmål af tid og gør arbejdet så til rådighed for forskere, der ellers ville følge af paywall restriktioner ikke adgang til publikationer. Men nu, en ødelæggende dom mod platformen har pålagt en amerikansk forbundsdomstol.

Non-profit velgørende sagsøgt oprørere

Da portalen TorrentFreak rapporterede kemikeren specialiseret selskab American Chemical Society (ACS) har tildelt den maksimale efterspørgsel på 4,8 millioner dollars (ca. 4,1 mio euro) til 32 fejlagtigt kopieres og spredes fungerer en byret i Virginia. Dette er det andet punktum i denne form. I juni får handlen bogforlag Elsevier 15 millioner dollars (ca. 13 millioner euro) havde ved en distriktsdomstol i New York tildelt. Den kasakhiske Alexandra Elbakyan der driver Sci-slag blev ikke deltage to retsmøder. Hun havde gjort det klart i interviews tidligere, at de frygter repressalier fra Urherberrechtslobby på en tur til USA.

ACS er en nonprofit organisation, men føler sig ikke desto mindre udsat for enorme tab af Sci-takts, fordi deres egne tidsskrifter gik gennem fri konkurrence fra Sci-takts midler gennem deres fingre. Men Elbakyan ikke tjene penge med sci-takts, hun ser platformen som dienser til offentligheden. Der er formentlig ingen tvivl om, at operatørernes mulighed for at betale den pålagte bøde af domstolene mangler godtgørelser.

"ødelæggende" Dom for hele internettet?

Ud over den betales af Sci-takts kompensation af dommere fra Virginia har fordømt og Internet operatører til at tage skridt mod spredning af materiale på webstedet. Industri repræsentanter - herunder Google, Facebook og Microsoft - havde selv viste sig til retten, der påpeger, at en sådan beslutning kunne have en ødelæggende virkning på internettet som sådan. Retten havde imidlertid dette annulleres. DNS og hosting-udbydere, registratorer, søgemaskiner og andre tjenesteudbydere bør derfor fjernes efter anmodning eventuelle links til Sci-hub.

Hvorvidt disse foranstaltninger i god networking forskningsverdenen, hvilket naturligvis har et akut behov for tjenesten gjort meget tvivlsomt. Efter alt, men netværksoperatører kan nu pålægges at blokere hjemmesiden, som i fortiden, når krænkelse af ophavsretten er en sjældenhed i USA. Sci-takts selv synes at blive lidt påvirket af den herskende. Hidtil havde tjenesten og dets operatører med held trukket tilbage fra det amerikanske jurisdiktion.(FAB)