Den sidste service: død Joseph Weizenbaum

Joseph Weizenbaum"Jorden er et galehus. Her opnåede opdateret viden menneskeheden kunne gøre det til et paradis."

I en alder af 85 år døde Joe Weizenbaum i Berlin på virkningerne af et slagtilfælde. Efter kemoterapi håbede han på hans fødselsdag i januar, at være i stand til at tilbringe en dejlig år. I en af ​​sine sidste budskaber i stor kulturel kritiker og medstifter af datalogi skrev:

"Vores døden er den sidste tjeneste, som vi kan gøre verden vi ville ikke gå ud af deres måde for os at følge generationer ville ikke nødt til at oprette frisk igen menneskelige kultur. Det ville være stift uforanderlige, så dø. Og med død kultur alt hvad der er menneskeligt ville omkomme."

Joseph Weizenbaum blev født den 8. januar 1923 som den anden søn af den buntmager Jechiel Weizenbaum i Berlin. I 1936, familien emigrerede til USA, hvor Weizenbaum først studerede matematik og engageret tidligt på Wayne Universitet Detroit med opførelsen af ​​computere. 1950 Weizenbaum var involveret i opbygningen af ​​en computer til test missil våbensystemer US Navy blev bestemt. Efter dette, programmerede han et operativsystem til Bendix Aviation Company, før han udviklet på General Electric 1955-1963 ERMA, den første computer-banksystem af sin tid. 1963 oplevede den akademiske karriere af Joseph Weizenbaum ved Massachusetts Institute of Technology, hvor han startede som en lektor i Applied Science og statskundskab. I 1970 blev han udnævnt til lektor i datalogi, som den unge videnskab havde etableret. Videnskabelige fortjenester Weizenbaum opnået med undersøgelser af SLIP (Symmetric Liste Processor), en konkurrence med LISP og forskning på referencepunkter tællere (Knyttede listestrukturer og skrald indsamlingsordninger).

Joseph Wiezenbaum"Internettet er en stor bunke af gylle, hvor man dog kan finde små skatte og perler."

I de følgende år, som er udviklet af Joseph Weizenbaum datalog til Computer kritikere og dermed en kritiker af et samfund, der producerer computer og beregningerne af de maskiner, accepterede ukritisk. Den pragtfulde introduktion til livet i en computer kritiker, går tilbage til januar 1972, da Hamburg ugentlige Die Zeit Weizenbaum store essay "mareridt computer" optrådte et forlig med computerteknologi i almindelighed, AI forskning og myten om den fejlfri programmering. derefter Weizenbaum skrev: "De fleste af de skader, der potentielt kan resultere i computeren, mindre afhænger af, hvad computeren rent faktisk kan eller ikke gøre, men snarere på de egenskaber, som tilskrives publikum computer. Den lægmand har intet andet valg end at tildele egenskaber computeren, som trænger gennem pressen intensiveret propaganda af computeren samfund til ham. Derfor computeren har den enorme ansvar at være beskeden i sine krav."

Denne tilgang opstod i 1976, det vigtigste arbejde af Joseph Weizenbaum, "Computer Power and Human Reason"Hvilket i tysk under den nysgerrige titel "Effekten af ​​computere og magtesløshed fornuftens" dukkede op. I denne bog er der mange øjeblikke, der er blevet almindelige senere, såsom beskrivelsen af ​​programmør-kultur, der har noget nemt for udenforstående Insane eller kritikken af ​​løfter om kunstig intelligens. Hans bekymring formulerede Weizenbaum så: "Uden tvivl, indførelse af computere ind i vores allerede højteknologiske samfund, som jeg forsøger at vise kun styrker de tidligere begrænsninger og udvidet, der har drevet folk til nogensinde rationalistiske opfattelse af sit samfund og en stadig mere mechanistischeren billede af dig selv. Har" Til dato, er bogen et standardværk for alle, der beskæftiger sig med problemet med computeren og samfundet. Hvor indflydelsesrige sin computer kritik har været, kan vise sig, at den tyske udgave af de 20 vigtigste bøger af videnskab klassikere offentliggjort af Suhrkamp hørt, og det viste sig i 2003 som en bundet erindringsmønter udgave.

I løbet af sit liv, Joseph Weizenbaum modtaget adskillige priser og udmærkelser. Blandt dem er den føderale fortjenstmedalje og flere tillidshverv grader, herunder fra universiteterne i Bremen og Hamborg. Han var æresmedlem af Society for datalogi og æresformand for Forum for systemudviklere for fred og social udvikling, hvor han senest var involveret med at skrive Mod tidsånden. Spurgte som uddeler betød mest for ham, svarede han med et kys: "Jeg er blevet citeret to gange i 25 år fra New York, som nogle anser for at være vigtigere end Nobelprisen. Selv om dette er ikke så almindeligt som Al Capone, men jeg var ikke så innovative som han er."

Hans seneste program udviklet Joeseph Weizenbaum i 2006 og kaldte det "Ny Eliza", Det var et forsøg på, ved hjælp af Skype og en digital telefonsvarer en "simuleret Joe" at sørge for diskussioner om kunstig intelligens til rådighed. med "Eliza. Et edb-program for Studiet af naturligt sprog Kommunikation mellem menneske og maskine" Weizenbaum blev kendt uden for computerens verden i 70'erne. En computer, der går i dialog med de mennesker, som det tidligere havde givet kun som en idé hos Alan Turing. Weizenbaum, der ønskede at vise afhængighed af befolkningen i maskiner bedømt Eliza som en misforståelse. "Eliza dog lavet som et program utrolig enkel, virkelig, ligger i hjertet af et punkt, hvilket gør det lidt kompliceret, ikke simpel kode. Eliza blev misforstået, men det er en fejl, der passer ind i vores tid."

I sidste ende, måske Joseph Weizenbaum ikke passer ind i vores tid. Mens han kæmpede kræft, skrev han sit liv balance under titlen "Hvad jeg tror", Denne tekst blev udgivet under titlen Vi sammenlignede grådighed på hans fødselsdag. Han begynder med ordene "Jorden er et galehus. Her opnåede opdateret viden menneskeheden kunne gøre det til et paradis." Mens manden efter Weizenbaum er endelig og skal gøre plads til nye ideer, viden har en chance for at blive bevaret. På dette punkt var Weizenbaum en livslang optimist, der kunne skrive i sin balance liv: "overlever kun viden, nemlig ved bogstavelig talt den informerer tænkende menneske, den tilstand (state) af hans hjerne ændringer."

Til minde om Joseph Weizenbaum, en mindegudstjeneste den 18. marts, er planlagt klokken 14 i det jødiske Community Centre Berlin. (Detlef Borchers) /(Detlef Borchers) /(PMZ)