25 år Hubble Space Telescope: Et univers i farverige

25 år Hubble Space Telescope: Et univers i farverige

Hubble - 550 kilometer over Jorden

(Billede: NASA)

Den 24. april 1990 blev Hubble Space Telescope sendt ud i rummet. Efter en rocky start, det gav astronomerne med hidtil uset kvalitet indsigt i universet. Offentligheden, der var farverige billeder, der præger billedet fra rummet.

Lanceringen af ​​rumfærgen Discovery til Hubble om bord Lanceringen af ​​rumfærgen Discovery til Hubble om bord (ved rattet i den måde den nuværende NASA chef Charles Bolden)(Billede: NASA)

Nøjagtig 25 år siden, den 24. april 1990, blev Hubble Space Telescope lanceret ombord på rumfærgen Discovery i rummet. Efter indledende problemer fulgte en af ​​de mest succesfulde missioner i rummet historie, der har formet hovedsageligt det offentlige billede af vores univers afgørende. Hubbles billeder fra dybet af solsystemet, mælkevejen og videre male et særligt højt farverigt billede utroligt fjernt himmellegemer. Samtidig, det videnskabelige bidrag af teleskopet - dette ikke hindres før Jordens atmosfære - svært at overdrive.

ujævn begyndelse

Så tidligt som i 1923 raketten pioner Hermann Oberth i sin bog "The Rocket ind interplanetariske Space" et teleskop beskrevet i universet, minder ESA. Dette ville omgå mange problemer baseret på atmosfæren, ikke bare vejret afhængighed, men også absorptionen af ​​visse stråling fraktioner gennem luften kuvert. Momentum men ideen kun vundet i 1970'erne, da NASA og ESA sluttet sig sammen til et projekt. Den planlagte rumteleskopet bør navngives efter Edwin Hubble, at astronom, som har anerkendt universets udvidelse og demonstreret.

Faktisk burde teleskopet allerede begynde i 1986, men katastrofen Challenger forhindrede det. Det var ikke før foråret 1990 var det tid og en dag efter lanceringen Hubble blev suspenderet i kredsløb.

Billede 1 af 105

25 år Hubble Space Telescope (105 billeder)

En farverig detalje fra Carina-tågen
(Billede: ESA / Hubble)

Overraskende astronomer på Jorden, men var nødt til at indse, at noget var galt: Spejlet af Hubble blev afskåret af brøkdele af en millimeter, og selv med beregningsmæssige billedkorrektion Hubble lavet kun billeder, der var noget bedre end de jordbundne teleskoper. 1993 fløj så igen astronauter til Hubble og repareret teleskopet. Samlet set i dag blev efterfulgt af fire yderligere service-opgaver.

Hubles billedkvalitet før (li.) Og efter (gen.) Af korrektionen. Du kan se den spiralgalakse M100 Hubles billedkvalitet før (li.) Og efter (gen.) Af korrektionen. Du kan se den spiralgalakse M100(Billede: NASA)
Nyheder fra Space

Efter denne reparation, astronomerne kunne komme i gang - og det gjorde de. Ikke alene var de mange spektakulære billeder, der skal erstatte de majestætiske billeder af gas gigant farve som de prototypiske billeder fra Al. Videnskaben var begejstret om mulighederne. Således universets alder kunne beregnes på 13,7 milliarder år, takket være Hubble, der til sidst blev rettet nemt af ESAs Planck på 13,82 milliarder år. The Deep Field billeder af Hubble så ikke kun tilbage til de tidlige dage, men viste også, at universet - som forudsagt - i alle retninger ser det samme.

Hubble har gjort det muligt astronomerne også at udforske sorte huller bedre. Endelig teleskopet selv givet stærke beviser, at disse supertunge strukturer kan findes i hjertet af alle galakser, den store og den lille. Hertil kommer, at studiet af exoplaneter til starten af ​​Hubble var stadig i sin vorden. Teleskopet derefter fundet den første atmosfære til sådan en planet uden for vores solsystem, en anden blev endda fotograferet direkte. I sig selv solsystemet var Hubble stand til at observere ikke blot virkningen af ​​kometen Shoemaker-Levy 9 på Jupiter, men også hidtil ukendte måner Pluto opdaget.

1 ud af 8

Andromeda panoramisk (8 billeder)

Den panorama starter i midten af ​​spiralgalakse ...
(Billede: NASA, ESA, J. Dalcanton, B. F. Williams, og L. C. Johnson (University of Washington), den PHAT holdet, og R. Gendler)
En farverig univers

Men indgang til populærkulturen fundet den farverige billeder planetarisk tåge, der gav Hubble kontinuerligt. Startende med den mest berømte billede, det såkaldte "Pillars of Creation", Alligevel netop disse billeder er også genstand for debat. De går primært til Hubble Heritage Project tilbage, som blev grundlagt i 1998 for at fremme Hubble og hans arbejde - med smukke billeder. Men Hubble selv sender ingen farverige billeder til Jorden, men digitale data af monokrome billeder. Taget med forskellige filtre, som kun på Jorden farver er tildelt.

Hvordan Elizabeth Kessler "Picturing Cosmos" påpeger, forbliver astronomer derfor ikke har andet valg end at tage subjektive beslutninger, de vil have det "Space Billeder" gøre. Så de beslutter om, hvilke farver du tildeler de enkelte filtre eller rammer, som de rent faktisk bruger. De bestemmer også hvilken del er valgt. den "Pillars of Creation" så ikke være sådan en majestætisk knejsende ved et uheld støvdannelse. Andre billeder suppleres nogensinde til optagelser af jordbaserede teleskoper til at skabe en bedre kunstværk.

På den anden side, ikke kun fjerner den software artefakter fra de data, men også astronomerne, men kan man se bort fra. Strålerne omkring stjerner er derfor bevidst venstre - for os, resultatet ligner bare mere af det ydre rum. så selv før drøftelserne i Hubble-entusiaster lignede kunst debatter. Sammen beslutter astronomer hvad ser bedre. Her kommer ikke kun til at bære lignede lignende billeder i fortiden, men bestemt også som af de involverede parter længe ikke længere lov til at beslutte i henhold til Kessler. Må ikke kritisere det, fordi resultaterne er så hvorfor ikke fordrejes, og astronomerne forsøger at gøre deres beslutninger gennemsigtig.

sikker fremtid

Hvordan skal fortsætte forske Hubble lang, er endnu ikke klart. Det er faktisk ti-års løbetid har sikkert allerede overskredet teleskopet langt og stadig leverer spektakulære, såsom den gigantiske panorama af Andromeda Galaxy. NASA arbejder i mellemtiden været intensivt med Hubbles efterfølger, James Webb teleskopet. På Jorden Observatoriet Europæiske Syd bygger mellemtiden European Extremely Large Telescope (E-ELT), som også bør gøre det klart skarpere billeder end Hubble.

Du bør også læse på Technology Review:

  • Hubble: Vores øjne i rummet
(Mho)